Poremećaje na tržištu iskoristili za dodatnu zaradu

Zbog nedopuštenog podizanja cijena goriva, inspektori u FBiH izdali gotovo 300 kazni

08.04.2022.
u 09:00

Samo u prva dva mjeseca Uprava za inspekcijske poslove, vršeći pojačan nadzor nad formiranjem cijena i marži, u više od 60 posto slučajeva pronašla je nepravilnosti

Poremećaje s naftnim prerađevinama na svjetskom tržištu u posljednje dvije godine brojni trgovci iskoristili su za dodatnu zaradu te su suprotno odluci Vlade Federacije BiH podizali marže na gorivo, piše Večernji list BiH.

Prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, samo u prva dva mjeseca Uprava za inspekcijske poslove, vršeći pojačan nadzor nad formiranjem cijena i marži, u više od 60 posto slučajeva pronašla je nepravilnosti, odnosno nepoštivanje odluke kojom je propisan najviši dopušteni iznos marže po litri goriva. “Federalni tržišni inspektorat od početka 2022. izvršio je 184 inspekcijska nadzora, prilikom kojih je utvrđeno 105 nepravilnosti te izdano 206 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 230.350 KM”, stoji u informaciji Ministarstva trgovine.

Uz federalne, kontrole su vršili i županijski inspektori. “Prema podacima županijskih inspekcija za prva dva mjeseca 2022., udio odstupanja od maksimalne visine marži utvrđen je kod 39 posto kontroliranih subjekata. Sumirajući podatke federalne i županijske inspekcije, do 20. ožujka obavljeno je ukupno 467 inspekcijskih nadzora te izdano 298 prekršajnih naloga u iznosu od 286.700 KM”, navodi se u informaciji.

Na prijedlog Ministarstva trgovine Federacije BiH Vlada je prije nešto više od godinu dana, odnosno 1. travnja 2021., donijela odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne prerađevine, kojom je gospodarskim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko naftnim prerađevinama propisana maksimalna visina marži od 0,06 KM/litri prerađevine, a gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim prerađevinama maksimalna marža je 0,25 KM/litri prerađevine.

Donošenju odluke o maksimalnom dopuštenom iznosu marže prethodila je analiza jedinstvenih carinskih isprava i drugih relevantnih podataka bitnih za izradu kalkulacije veleprodajne i maloprodajne cijene i sagledavanja obavijesti o promjeni cijena i marži koje benzinske crpke dostavljaju Ministarstvu trgovine radi evidentiranja, kojom je uočeno da je značajan broj prometnika naftnim prerađevinama u Federaciji BiH imao neopravdano visoke marže.

Prema informacijama Federalnog ministarstva trgovine, te marže su prije donošenja spomenute odluke Vlade Federacije BiH iznosile i do 0,50 KM po litri. Da nije došlo do intervencije Vlade Federacije BiH te da je ostala navedena visina marži, trenutačno bi najjeftinija litra dizelskog goriva u Federaciji BiH iznosila 3,36 KM.

Ako uzmemo prosječan spremnik od 50 litara, donošenjem spomenute Vladine odluke o najvišoj dopuštenoj marži, cijena točenja punog spremnika niža je za 12,50 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?