OGROMAN PROBLEM

Zbog loših vijesti iz Njemačke počela otpuštanja i u Hrvatskoj, otkaza i do 20 %...

njemacka
10.12.2023.
u 09:13

Hrvatski drvoprerađivački sektor trenutačno prolazi kroz teške izazove uslijed naglog pada narudžbi na europskom tržištu, potaknutih recesijom koja je zahvatila sektor izvoza, s naglaskom na Njemačku. Ondje su, naime, hrvatski parketi i namještaj popularan izbor pri gradnji, ali je gradnja stala

Zbog pada narudžbi iz Njemačke trećina domaćih drvoprerađivačkih tvrtki već je krenula s otpuštanjima. U Hrvatskoj drvnoj industriji radi oko 18 tisuća radnika. Ne dođe li do naglog preokreta na tržištu, već na proljeće taj broj bit će osjetno manji.

Filip Galeković, vlasnik jedne od drvoprerađivačkih tvrtki, ističe da njegova firma bilježi pad narudžbi od preko 50 posto. Takvih problema svjestan je i Hrvoje Stojić, glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), koji naglašava ozbiljnost situacije. - Kad pogledamo Njemačku povijest zadnjih pedeset godina, ovo je možda zapravo najozbiljnija kriza u njihovoj građevinskoj industriji - kaže Stojić. 

Od ulaska u Europsku uniju rast robnog izvoza, pa tako i proizvoda od drva, bio je glavni faktor gospodarskog rasta. Više ne. - U strukturi BDP-a udjel robnog izvoza je pao za 20,4 posto. Dakle, to je jedan stvarno znak za oprez - rekla je glavna direktorica HUP-a Irena Weber za Dnevnik Nove TV

- Zapošljavamo na Baniji 120 ljudi i sad zapravo postaje neizvjesna sudbina tvrtke, pogotovo što na Baniji u krugu od 50 do 60 kilometara jedini zapošljavamo. Jako je neizvjesna situacija - kaže Filip Galeković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije