I Ukrajina bolja od BiH

Zbog lošeg rada nitko u pet godina nije sankcioniran u državnoj upravi

24.05.2017.
u 14:30

Ni jedna od 75 državnih institucija u BiH u proteklih pet i više godina nije protiv svojih čelnika ni djelatnika provela postupak o smjeni, suspenziji, premještaju ili raskidu radnog odnosa… zbog informacija koje su jasno upućivale na njihove loše rezultate rada, piše Večernji list BiH. 

Izjave službenika

I izvješću revizije stoji kako se “intervjuirani djelatnici Ministarstva financija, Glavnog tajništva Vijeća ministara, Agencije za državnu službu i Ureda koordinatora za reformu javne uprave… nisu mogli sjetiti kako je u posljednjih pet godina bilo slučajeva da je neki čelnik ostao bez pozicije zbog loših rezultata rada ili da je neki program reduciran, ukinut te da je kao posljedica navedenoga izvršena izmjena organizacije, preraspodjela ili otpuštanje odgovornih zaposlenika tog programa. Prema njihovim saznanjima, ni jedna od provedenih smjena, suspenzija, premještaja ili raskida radnog odnosa nije izvršena na temelju izvješća ili informacija koje su upućivale na loše rezultate rada odgovornih. Ne samo da odgovorni nisu ni na koji način sankcionirani zbog svoje nesposobnosti već još nije ni provedena odluka Vijeća ministara BiH o ocjenjivanju rada rukovodećih državnih službenika, a svih ovih godina nije imenovano povjerenstvo za takvo ocjenjivanje. “Čak i da je to povjerenstvo imenovano, imalo bi iznimno težak zadatak zbog utvrđenih slabosti postojećih planova i izvješća o radu te zbog nedostatnih informacija o nadzoru i evaluaciji rezultata rada programa i institucija. Osim toga, brojni su i napisi u medijima koji govore o tome kako institucije BiH troše milijune KM godišnje bez konkretnih rezultata”, ističu u svom izvješću iz Ureda za reviziju rada institucija BiH. Zbog svega navedenoga, prema ocjeni Svjetske banke, indeks učinkovitosti javne uprave u BiH je 36,5 i jedna je od najlošije rangiranih među svim europskim zemljama. Veću učinkovitost javne uprave imaju čak Moldavija i sukobima pogođena Ukrajina s indeksom 40, Kosovo - 43, Albanija - 52, Srbija - 58, Crna Gora - 63 i Hrvatska s indeksom 73.

Nedostupne informacije

“Navedeni indeks znači kako javna uprava u BiH ima najmanju sposobnost odgovoriti na zahtjeve i potrebe svojih građana. Iako se reformske aktivnosti realiziraju u posljednjih desetak godina, informacije o učinkovitosti institucija imaju neznatan utjecaj na proces donošenja proračuna. Javnost, ali i Parlament BiH, još uvijek nemaju na raspolaganju kvalitetnu informaciju o namjeni i očekivanim rezultatima proračunskih izdataka (programski proračun), a što su isticali i pojedini parlamentarci na sjednicama na kojima je razmatran nacrt proračuna. Informacija o proračunu institucija BiH u programskom formatu javno se ne objavljuje. Na mrežnoj stranici Parlamenta BiH među objavljenim materijalima za sjednice Parlamenta, na kojim je razmatran proračun za 2015. i 2016. godinu, ne može se pronaći informacija o proračunu u programskom formatu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije