Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zbog ljubavi je otišla iz BiH u Hrvatsku, sada muralima krasi zidove gradića na moru

22. listopada 2021. u 08:12 0 komentara 565 prikaza
Foto: N1/Adna Bakija
Pogledajte galeriju 1/4

Kiparica i muralistica, rođena Sarajka Adna Bakija Stanković, koja je zbog ljubavi započela život u susjednoj Hrvatskoj, točnije u općini Gradac, kaže kako se u današnje vrijeme lako baviti ovim poslom, ali je od njega teško pristojno živjeti.

“Za vrijeme ljetovanja u Gradcu, upoznala sam Nikšu, i došlo je do značajnih promjena. Prebacila sam se na splitski fakultet, u klasu akademskog kipara Kuzme Kovačića i nastavila studirati po nešto drugačijem programu. Organizirala sam izložbe i performanse, a vizualna umjetnica Vlasta Žanić mi je otvorila oči za modernu umjetnost”, započinje svoju priču za N1 Bakija Stanković.

Priroda – glavni izvor inspiracije

Nakon završetka studija vratila se u Gradac, a na svijet je došla mala Leona koja je potpuno zaokupila njenu pažnju i vrijeme, pa je umjetnost neko vrijeme bila na čekanju.

“Leona sada ima šest godina, tako da sa mnom ide na izložbe i ima talent za umjetnost. Sada živimo u Gradcu, ali često idemo u Sarajevo u posjetu mojoj obitelji”, kaže Stanković.

 | Autor : N1/Adna Bakija Foto: N1/Adna Bakija

A sve je počelo, kad je kao djevojčica često koristila indigo papir, crtala, slikala i već tada je osjetila da će jednoga dana biti umjetnica. Htjela je upisati Grafiku u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti, ali je promijenila odluku na insistiranje pokojnog profesora Hasana Haljevca, koji je primijetio talent za kiparstvo.

“On mi je prenio najviše znanja vezano za kiparstvo. Nakon toga moja ljubav prema kiparstvu se razvijala, jer poseban je osjećaj svojim rukama napraviti nešto trodimenzionalno i opipljivo. Igrati se s teksturom, sjenama, odnosima veće – manje”, priča Bakija Stanković.

Ljubav prema muralima je došla sasvim slučajno. Oslikala je kafić “Havana” u Gradcu i tako su mještani saznali koje je njezino zvanje i otvorili joj brojne mogućnosti za umjetničko djelovanje na ovom području.

“Jako sam zahvalna načelniku Općine Gradac – Matku Buriću koji je to prepoznao i omogućio suradnju i realizaciju ideja oslikavanja zidnih površina na području Općine Gradac”, kaže Stanković i dodaje da sličnost između kiparstva i murala je ta što u muralima može stvarati iluziju trodimenzionalnosti i igrati se odnosa veće-manje.

Priroda joj je glavni izvor inspiracije, pa tako njezini radovi najčešće prikazuju životinjski svijet.

 | Autor : N1/Adna Bakija Foto: N1/Adna Bakija

U Drveniku Donja Vala, oslikala je mural koji prikazuje morsku kornjaču – glavatu želvu i iznad divlju mačku koje su ugrožena vrsta, a samim time i zaštićena. Divlja mačka je predstavljena na taj način da začuđeno gleda u morsku kornjaču-glavatu želvu koja se bezbrižno kreće i nije svjesna vanjskih utjecaja, a i kopnena i morska strana je ugrožena.

“Htjela sam ukazati na problem da svi jedni o drugima ovisimo kao i o našim postupcima i da nismo svjesni opasnosti i posljedica. Na natječaju Turističke Zajednice Gradac za popratni grafički znak ili logo, čast mi je što je moja ideja grafičkog prikaza loga odabrana i predstavlja planinu, more i psa dalmatinera. Logo se može vidjeti na Turističkoj agenciji u Zaostrogu koji sam osmislila i oslikala. Kako svake godine Božena Delaš iz TZG radi na tome da plasira i približi nešto još karakteristično za ovo područje, a to je hrvatska pasmina Dalmatiner, organizacijom ljetnih događaja “Dalmatiner day-Black and White”, željela sam u suradnji s Općinom Gradac da tu ideju podržim oslikavajući autobusne stanice u Zaostrogu”, kaže ova umjetnica.

 | Autor : N1/Adna Bakija Foto: N1/Adna Bakija

S jedne strane autobuske stanice je prikaz dalmatinera koji čeka i nije baš veseo, a na drugoj autobusnoj je prikaz psa dalmatinera koji pruža šapu i pozdravlja se. Neki od njenih ostalih radova se mogu vidjeti u teretani Gradac, kozmetičkom salonu u Gradcu, Gračkom kafiću, Vatrogasnom u Drveniku, hotelu Ivando u Drveniku, kao i na putokaznoj ploči restorana Bukara u Drveniku.

Murali vs. grafiti

Za sada njeni murali krase samo zidove na području Dalmacije, u BiH ih nema još uvijek.

“Naravno da Sarajevo može očekivati mural ako bude zainteresiranih i prilike za to jer ipak to je grad gdje sam odrasla i gdje me vežu lijepe uspomene”, naglašava Bakija Stanković.

Kada se govori o “street artu” koji je popularan među mladima i ima upečatljivu moć transformacije, pitanje je gdje se završava umjetnost, a gdje počinje vandalizam? Za mnoge su murali umjetnost, a grafiti vandalizam.

“Grafiti predstavljaju izraz slobode, (ne)zadovoljstva i uzbuđenja, iznošenja svog stava i kreacije na neočekivanim mjestima, izvan sigurnog okruženja i odupiranje sustavu. Grafiti su najčešće djela anonimnih umjetnika s neselektiranom publikom. Murali su oblik umjetnosti koja spada u zidno slikarstvo i označavaju se kao monumentalne slikarske kompozicije urađene na zidu, tavanicama, i drugim, većim površinama gdje će ostati kao njezin sastavni dio. Tako mural objedinjuje slikarske i arhitektonske elemente u jednu, društveno prihvatljivu simbiozu”, pojašnjava Bakija Stanković.

Za razliku od grafita, koji se najčešće doživljavaju kao vandalizam, dodaje, murali su danas postali dio urbanog pejzaža širom svijeta.

“Drago mi je da radim što volim i da mali naš otisak može uzrokovati velike promjene i učiniti životno okruženje ljepšim i boljim mjestom, tako što umjetnost postaje dostupna za sve”, rekla je na kraju umjetnica Adna Bakija Stanković.

 | Autor : N1/Adna Bakija Foto: N1/Adna Bakija

Inače, ova 30-godišnjakinja završila je srednju školu Primijenjenih Umjetnosti u Sarajevu – odsjek kiparstvo u klasi prof. Hasana Haljevca, nakon toga preddiplomski studij Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu-odsjek kiparstvo 2009./2012. u klasi prof. mr. Šehić Mirsada, te diplomski studij na Umjetničkoj akademiji u Splitu-odsjek kiparstvo 2012./2014., u klasi prof. Kuzme Kovačića. Položila Pedagoško-Psihološko-Didaktičko-Metodičku Izobrazbu 2020./2021. na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera, Filozofski Fakultet u Osijeku. Član je HULU- Split.

Održala je niz skupnih i samostalnih izložbi u BiH i Hrvatskoj, a nerijetko i one koje su bile humanitarnog karaktera.

Okitila se nagradom 2009. godine – povelja “Vladimir Vojnović” za najzreliji kreativni izraz, te 2012. Raiffeisen banka joj je dodjelila nagradu za najbolju studenticu Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.