Gdje je odgovornost?

Zbog izvanproračunskog trošenja novca nema smjena

proračun
05.01.2017.
u 10:00

Osnovni kriterij za odobravanje proračuna institucijama BiH jest njihova ranija potrošnja, čime institucije nisu motivirane štedjeti, nego, štoviše, potrošiti sva odobrena proračunska sredstva, čak i kada to nije nužno. Navedeno je to u izvješću Ureda za reviziju institucija BiH o reviziji učinka o temi planiranja proračunskih rashoda u institucijama BiH. Utvrđeno je da postojeći način planiranja proračunskih rashoda ne doprinosi povećanju učinkovitosti proračunskih izdataka te da proračun za 2017. godinu nema skoro nikakvu vezu s ostvarenim rezultatima institucija. “Posljedica toga je da se nastavljaju financirati niskoprioritetni i neučinkoviti programi koji iscrpljuju proračunske resurse. Dugogodišnja praksa ovakvog odobravanja proračuna dovela je do situacije da BiH ima najneučinkovitiju javnu upravu u Europi, koja nije u stanju učinkovito odgovoriti na zahtjeve njezinih građana”, stoji u izvješću u kojem su analizirane pripreme proračuna za 2015. i 2016. godinu. Napomenuto je da su međunarodni projekti podrške, vrijedni oko 19 milijuna maraka, u posljednjih desetak godina pružali podršku u jačanju javnih financija i povećanju učinkovitosti i efektivnosti upravljanja proračunom. “Odgovorni za pripremu i usvajanje proračuna nemaju jasnu informaciju o namjeni i očekivanim rezultatima proračunskih zahtjeva niti informaciju o postignutim rezultatima i učinkovitosti proračunskih izdataka. Bez informacija o programskim ciljevima i njihovoj realizaciji gotovo je nemoguće pripremiti i usvojiti proračun koji će poticati učinkovitost i efektivnost proračunskih izdataka”, navode revizori. Ističu da većina institucija BiH nema usvojene strateške planove, koji su bitan preduvjet za izradu kvalitetnog proračuna, te da i brojni medijski napisi govore da institucije troše milijune KM godišnje bez konkretnih rezultata. Istodobno, rijetko se poduzimaju korektivne mjere i nije bilo poznato da je u posljednjih pet godina smijenjen rukovoditelj ili da je neki program reduciran ili ukinut.

Revizori dodaju da se ne provodi ni ocjenjivanje rukovodećih državnih službenika jer Vijeće ministara nije imenovalo povjerenstvo za ocjenjivanje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?