Općinski sud Čitluk

Zbog imenovanja upitna financijska potpora

Općinski sud Čitluk
30.11.2016.
u 08:00

Prema odluci Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine, novoimenovani suci u Općinskom sudu Čitluk sutra bi trebali preuzeti svoje dužnosti. Podsjećamo, radi se o četiri sutkinje od kojih su dvije bošnjačke nacionalnosti, jedna Hrvatica i jedna srpske nacionalnosti. Unatoč svim reakcijama hrvatskih dužnosnika sa svih razina vlasti u kojima se upozorava na kršenje brojnih zakona prilikom donošenja ovakve odluke, VSTV BiH nije odlučio odgoditi provođenje ove odluke. Prema očitovanju od prije nekoliko dana, VSTV BiH će sve prigovore na ovu odluku razmatrati tek krajem prosinca. Za tada je zakazana sjednica VSTV-a na kojoj će se razmatrati brojna pitanja, a među njima je i ovo. S druge strane, napetosti oko ove odluke se ne smiruju u Hercegovini. Prema najavama koje su se mogle iščitati na lokalnim portalima, bilo je čak i prijetnji kako će određene skupine ljudi blokirati početak rada suda, a lokalni dužnosnici su izrazili nadu kako do toga neće doći.

Upitna financijska potpora

Ipak, neslužbeno se doznaje kako je upitno kakvu će financijsku potporu imati Općinski sud u Čitluku s lokalne i županijske razine vlasti nakon ovakve odluke VSTV-a. - Općina Čitluk i županijske vlasti u HNŽ-u su uložile određena financijska sredstva kako bi se stekli uvjeti da ovaj sud započne funkcionirati u punom kapacitetu.

Odluka VSTV-a kojom je prekršeno nekoliko zakonski odredbi sada baca mrlju na cijeli projekt i ako se cijela priča ne vrati u zakonske okvire, sigurno je kako ova pravosudna institucija neće biti financirana iz spomenutih izvora na bilo koji način - rekli su nam naši sugovornici. Posebno su izrazili razočarenje što se VSTV BiH prilikom imenovanja u Čitluku služio rezultatima popisa stanovništva za općine koje pripadaju HNŽ-u iz 1991. godine, dok npr. isti kriteriji nisu vrijedili u slučaju suda u Konjicu. - Na sudu u Konjicu, prema podacima koje je objavio VSTV, ima šest sudaca bošnjačke i tri suca hrvatske nacionalnosti. Taj sud nema ni jednog suca srpske nacionalnosti. Sada se postavlja pitanje zašto se VSTV BiH prilikom imenovanja u Konjicu nije služio istim kriterijima koji su vrijedili za Čitluk. Očito je kako se sve događa pod utjecajem određenih politika te kako posebni kriteriji vrijede za područja gdje su Hrvati apsolutna većina - zaključili su naši sugovornici.

S problemom upoznat i EU

Hrvatski dužnosnici obavili su čak tijekom prošlog tjedna razgovore s predstavnicima Europske unije o ovoj temi te im ukazali na nepravilnosti koje se događaju. O problemima u bh. pravosuđu razgovarano je čak i Bruxellesu na visokoj razini prije nekoliko dana. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?