cirkuliraju dva virusa gripe

Zbog gripe popunjeni odjeli u bolnicama

23.01.2019.
u 08:00

Sezona gripe u BiH bliži se svom vrhuncu. Zdravstvene ustanove diljem BiH pune su pacijenata, budući da u ovoj sezoni cirkuliraju dva virusa gripe - AH1 i AH3, koji se inače manifestiraju težim simptomima od ostalih virusa, piše Večernji list BiH. 

Da spomenuti virusi mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija, govori podatak kako su u ovoj godini u našoj zemlji od posljedica virusa gripe umrle četiri osobe, jedna u FBiH i tri u RS-u. Dr. Jurica Arapović, specijalist infektologije Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, podsjeća kako je sezona gripe nešto intenzivnija nego proteklih godina te da se u sljedeća dva tjedna očekuje njezin vrhunac.

Popunjeni kapaciteti

“Očekujemo kako će se krajem veljače broj bolesnika smanjivati”, poručio je Arapović, naglašavajući kako su trenutačno kapaciteti Klinike za infektivne bolesti bolnice u Mostaru premašeni u odnosu na ostatak sezone. Ističe kako upravo zbog cirkulacije spomenutih virusa ove godine u Hercegovini ima nešto više kompliciranih slučajeva, upala pluća i tome slično, ali da to nije ništa neočekivano. Naglašava i kako, unatoč svemu navedenom, u ovoj sezoni nije bilo smrtnih slučajeva od posljedica virusa gripe u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. U Sarajevskoj županiji do sada je evidentirano oko 37.000 oboljelih od respiratornih infekcija, a oko 4000 oboljelih od gripe i bolesti sličnoj gripi - kazala je za Fenu epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo SŽ-a Aida Pitić. Navela je kako su simptomi gripe visoka temperatura koju je teško spustiti, groznica, kašalj, upaljeno grlo, bolovi u zglobovima i mišićima, glavobolja, drhtanje i umor te gubitak apetita. Pitić je istaknula kako sezona respiratornih infekcija u Europi počinje u 40. tjednu tekuće i da traje do 20. tjedna sljedeće godine te da se u BiH u tom razdoblju prate respiratorne infekcije, uključujući i gripu.

Mjere prevencije

- Ovogodišnja sezona karakterizira se kao sezona predviđenog, uobičajenog tijeka za sjevernu hemisferu. Do sada je u Europi evidentirano 9,6 milijuna oboljelih, 4,6 milijuna posjeta liječniku zbog respiratornih infekcija i 114.000 hospitaliziranih - kazala je Pitić. Kao najučinkovitiju preventivnu mjeru Pitić je navela cjepivo protiv gripe koje pokriva sva četiri najčešće izolirana virusa. Ako stanovnici nisu cijepljeni, Pitić preporučuje izbjegavanje skupova, osobito u zatvorenim prostorijama, zatim udaljavanje od osobe koja kašlje ili kiše, pranje i dezinfekciju ruku, korištenje jednokratnih maramica i ubrusa i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa ili usta. - Ako ste bolesni, trebate ostati kod kuće - savjetovala je Pitić. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, od SARI slučajeva pozitivnih na virus gripe, prijavljenih u tri klinike u Federaciji BiH, 42% pripadalo je dobnoj skupini starijoj od 65 godine.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije