preglasavanja uoči izbora

Zbog Čampare SDA gubi Sarajevo, ali teško može doživjeti veći raskol

13.10.2020.
u 15:00

Teško je procijeniti koliki će procijep izazvati izlazak Aljoše Čampare iz Stranke demokratske akcije (SDA) jer je ova stranka preživjela i puno teže raskole te se opetovano potvrdila kao najsnažnija bošnjačka politička opcija. No, posve je sigurno kako će ovaj potez, a ne isključuju se ni drugi dužnosnici, snažno utjecati na rezultate predstojećih lokalnih izbora i preslagivanje struktura u županijskim vladama, piše Večernji list BiH

Prvi potpisao zahtjev

Odluka utjecajnog i sveprisutnog Čampare, koji je i svojevrsni rekorder po broju funkcija u BiH jer je istodobno županijski zastupnik, potpredsjednik Doma naroda Parlamenta FBiH te ministar unutarnjih poslova FBiH, zaljuljala je posebno Sarajevo i šest općina ususret lokalnih izbora.

Posebice stoga jer se zajedno s njim jednom stranačkom strukturom smatra i Denis Zvizdić, ali i mlađahni Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad. Prva posljedica Čamparina poteza vezena je za vrlo izvjesni pad Vlade Sarajevske županije, što će biti i veliki udar za SDA. I dok javnost razglaba kome bi se mogao priključiti, nije isključeno ni osnivanje nove stranke. On kaže da je kap koja je prelila čašu upravo povezana sa stanjem u Sarajevu zašto je krenuo na rušenje Vlade. 
“Ja sam tražio da prvi potpišem, neću biti privjesak nikome. Ne znam što je ovo iznenađenje. Ja sam davno rekao da ne mogu na pozicije biti imenovani ljudi koji su sudionici afera, da ne mogu nasilne izmjene statuta, smanjili su sufinanciranje stambenih kredita za mlade s 10.000 KM na 2000 KM, obustavili sve što je bilo spremno bez ikakvog razloga što se tiče zakona o policijskim službenicima, nemamo nikakvih ciljeva. Pogledajte neki dan situaciju u Sarajevu, 500.000 stanovnika, 120.000 auta i jedno jutro ustanemo i bude blokiran pomet. Bez upozorenja, bez obavijesti, bez dogovora. Ja na ove i slične stvari upozoravam 6-7 mjeseci”, kazao je Čampara. 
“Moramo mijenjati postojeću paradigmu. Ako budemo razmišljali na taj način da je 18 ruku bitno, ili više, jer bit će ovdje i 23-24 ruke, a ne program i Sarajevska županija i njezin razvoj, neće biti napretka. Nema Dodika i Čovića ni u Sarajevu, ni u Zenici, ni u Tuzli, ni u USŽ-u. Ne smeta nam nitko da se razvijamo i da napredujemo”, kaže Čampara. 
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, koji je i dužnosnik SDA, rekao je kako Čamparin potpis za smjenu Vlade Sarajevske županije ne predstavlja ništa značajno za Federaciju BiH.

Crpe snagu iz Sarajeva

“To je događaj koji je prisutan u Sarajevskoj županiji i on je vidljiv zbog velike prisutnosti medija. Međutim, kada izađete izvan Sarajeva, a ja kao premijer servisiram svih deset županija, pitanje ministra Čampare nije vidljivo”, poručio je Novalić. Novalić zato smatra da nema nikakve potrebe za pokretanjem smjene Čampare u Vladi FBiH te da ta Vlada funkcionira bez problema. Istina je da Čampara i Zvizdić nemaju pretjeranoga utjecaja izvan Sarajevske županije. No, upravo iz ove županije, kao i institucija, crpi se najviše snaga bošnjačke političke scene, a napose SDA. Gubljenje tla pod nogama u Sarajevu oslabit će ulogu ove stranke i u ostatku BiH zbog čega će se više baviti sobom, nego drugim političkim procesima. •

Ključne riječi
SDA

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?