veterinarska inspekcija

Zbog bolesti lani eutanazirano 125 goveda, 885 ovaca, 432 koze...

12.04.2019.
u 21:00

Incidentne situacije, ugrožena stanja ljudskih života i zdravlja, zarazne bolesti kod ljudi i životinja, kao i ostala izvanredna stanja u postupanju federalnih inspekcija, imaju apsolutni prioritet. Na osnovi utvrđenoga stanja i pribavljenih vještačenja naglašenih pojava, poduzimane su nužne i zakonom propisane upravne mjere u smislu otklanjanja nastale situacije te utvrđivanja odgovornosti i obveza saniranja nastale štete, kao i pokrenuti postupci sankcioniranja odgovorna osoba i subjekata, kako u domenu prekršajne tako i kaznene odgovornosti, piše Večernji list BiH.

Razne bolesti

U godišnjem izvješću o radu Federalne uprave za inspekcijske poslove za 2018. godinu, između ostalih, navodi se kao je Federalna veterinarska inspekcija prošle godine djelovala prioritetno na saniranju stanja kod oboljelih životinja i insekata. Ova Inspekcija lani je donijela 167 rješenja po članku 45. Zakona o veterinarstvu Federacije koji kaže da: “Mjere ubijanja, eutanazije ili u određenim slučajevima klanja iz nužde zaraženih ili na zarazno oboljenje sumnjivih životinja, kao i uništavanje kontaminiranih predmeta naređuju se kad se zarazno oboljenje ne može uspješno i bez opasnosti od njezina širenja suzbiti primjenom drugih mjera određenih ovim zakonom ili kad primjena drugih mjera za njezino suzbijanje nema ekonomskog opravdanja”, koje nalaže glavni federalni veterinarski inspektor. Rješenjima je naloženo uklanjanje 16 konja i jednog magarca oboljelih od IAK-a. IAK je virusno oboljenje kopitara koje se manifestira groznicom, anemijom, žuticom, depresijom, pojavom oteklina na različitim dijelovima tijela, kao i kroničnim gubitkom tjelesne mase. Potom 100 pčelinjih društava oboljelih od kuge pčela. Eutanazirano je 125 goveda, od kojih je 108 oboljelo od bruceloze, dva od paratuberkuloze i 15 od Q groznice. Rješenjima je naložena i eutanazija 885 ovaca, od čega je 648 bilo oboljelih od bruceloze i 201 od Q groznice. Također, naložena je i eutanazija 432 koze, od kojih je 47 bilo oboljelih od bruceloze, a 385 od Q groznice. Također, rješenjima inspektora naložena je i eutanazija 115 pasa oboljelih od bruceloze..

Povlačenje meda

Nakon provedenih kontrola ispitivanja kvalitete meda, Federalna veterinarska inspekcija naložila je povlačenje meda iz prometa u FBiH u količini od 1400 kg, koja nije odgovarala propisanoj kvaliteti.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije