kredit saudijskog fondda za razvoj

Završetak projekta modernizacije bolnica u HNŽ-u do kraja 2022.

05.05.2018.
u 20:00

Nakon što je Skupština HNŽ-a usvojila odluku o kreditnom zaduženju za projekt izgradnje objekata i opremanja bolnica u HNŽ-u, otklonjena je zadnja prepreka za početak realizacije projekata vrijednog 19,5 milijuna dolara, piše Večernji list BiH. Završetak projekta planiran je krajem 2022. godine.

Raspodjela sredstava

Vlada Federacije BiH je 12. siječnja 2015. godine usvojila zaključak kojim je podržala inicijativu da se zaduženjem kod Saudijskog fonda za razvoj osiguraju sredstva za realizaciju projekta izgradnje i obnove određenog broja bolnica u BiH u iznosu od 73,130.000 saudijskih rijala, što je ekvivalent oko 19,5 milijuna USD. Pregovori za navedeni projekt održani su u razdoblju od 9. listopada 2017. godine do 14. listopada 2017. godine u Rijadu u Kraljevini Saudijska Arabija između predstavnika BiH i Saudijskog fonda za razvoj. Riječ je o kreditu s rokom otplate od 25 godina, s pet godina počeka i godišnjom kamatom od dva posto. Kredit će se plaćati u dvije rate godišnje. Kreditno zaduženje namijenjeno je za modernizaciju, dovršetak, izgradnju i opremanje zdravstvenih ustanova na području HNŽ-a, a odnosi se na Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, RMC “Dr. Safet Mujić” Mostar i Opću bolnicu Konjic. SKB Mostar kandidirao je projekt Klinike za dječje bolesti, vrijedan 11,7 milijuna dolara. Nova Klinika za dječje bolesti SKB-a Mostar trebala bi se prostirati na 6000 četvornih metara. RMC Mostar će dobiti 5,85 milijuna dolara i sredstva bi trebala poslužiti za završetak projekata u toj zdravstvenoj ustanovi, dok će bolnici u Konjicu pripasti nešto manje od 2 mil. dolara.

Namjena kredita

Županijska bolnica “Safet Mujić” Mostar sredstva će uložiti u obnovu stare zgrade i izgradnju odjela za fizikalnu terapiju, palijativnu njegu, mikrobiološki laboratorij, sanaciju krova na Odjelu intenzivne njege i parkirališta, potom nabavu medicinske i nemedicinske opreme. Bolnica u Konjicu 2 mil. KM uložit će u obnovu laboratorija, kuhinje, ljekarne i praonice rublja, izgradnju dodatnog kata za smještaj dodatnih 30 kreveta za odjele neurologije i pedijatrije, medicinsku opremu i namještaj za dodatni kat, nabavu dvaju ambulantnih vozila, računalne i medicinske opreme. SKB Mostar sredstva iz kredita uložit će u izgradnju objekta Klinike za dječje bolesti koja će organizacijski i funkcionalno biti uvezana s glavnim medicinskim objektom i ostalim medicinskim objektima bolničkog kompleksa na Bijelom brijegu. Realizacijom projekta osigurat će se kvalitetniji uvjeti rada i bolje funkcionalno uvezivanje s ostalim medicinskim sadržajima nužnim za neometan i kvalitetan rad dječje bolnice. Suvremena zgrada osigurat će uvjete za primjenu potpune medicinske usluge i primjenu suvremenih medicinskih usluga liječenja, čije organiziranje do sada nije bilo moguće. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?