JP Autoceste Federacije BiH

Završetak poddionica prolongiraju nepovoljni geološki uvjeti, dodatni radovi, produženje tunela…

storyeditor/2024-02-07/PXL_070224_109723005.jpg
19.02.2024.
u 21:50

Kako su nedavno naveli iz JP Autoceste Federacije BiH, od poddionica na kojima se trenutačno izvode radovi među prvima bi trebala biti završena poddionica Počitelj - Zvirovići duga 10,1 kilometar

Nepovoljni geološki uvjeti, dodatni radovi, potreba produženja tunela, razne nepredvidive situacije… samo su neki od razloga zbog kojih su prvi zadani rokovi na izgradnji određenih dionica i poddionica autoceste kroz Federaciju BiH prolongirani, piše Večernji list BiH.

Kako su nedavno naveli iz JP Autoceste Federacije BiH, od poddionica na kojima se trenutačno izvode radovi među prvima bi trebala biti završena poddionica Počitelj - Zvirovići duga 10,1 kilometar. Iako je rok za završetak bio rujan 2023. godine, nadzor je zatražio dodatnih nekoliko mjeseci, zbog čega se kraj radova očekuje u travnju ove godine. Kada je riječ o poddionici Počitelj - Zvirovići LOT 2 most Počitelj, dužine 0,98 kilometara, na kojoj su radovi počeli 2019. godine, kako navode iz JP Autoceste FBiH, trenutačno su u tijeku radovi na sanaciji oštećenja mosta. Iako je zadani rok bio 30 mjeseci, a radovi počeli 2019. godine, završetak poddionice Ponirak - Vraca (tunel Zenica) očekuje se tek krajem ove godine. Razlog za dulje radove je itekako opravdan. Naime, spajanjem susjednih dionica tunel je produžen s 2450 metara na 3360 metara. Na poddionici Vranduk - Ponirak, dugoj 5,3 kilometra, prema informacijama iz JP Autoceste FBiH, radovi bi trebali biti završeni do kraja ožujka 2026. godine. Zbog dodatnih radova produljen je rok na poddionici Nemila - Vranduk, dugoj 5,7 kilometara. Naime, prema prvotnoj procjeni, radovi su trebali biti završeni u veljači ove godine, a prolongirani su do početka srpnja. Do kraja ove godine prolongiran je i rok za završetak radova na poddionici Poprikuše - Nemila, dugoj 5,5 kilometara. Prvotni rok bio je lipanj ove godine, međutim, zbog nepovoljnih geoloških uvjeta u tunelu Golubinja rok je prolongiran do kraja godine. Prema najnovijim informacijama iz JP Autoceste Federacije BiH, poddionica Medakovo - Ozimica, duga 21,3 kilometra, trebala bi biti završena u svibnju 2026. godine, a poddionica tunel Putnikovo brdo 2 - Medakovo, dužine 8,2 kilometra, do svibnja 2025. godine. Inače, u Federaciji BiH do sada je izgrađeno 126 kilometara autoceste na trasi koridora Vc, a puštanjem u promet dionice Tarčin – Ivan u listopadu 2022. godine Bosna i Hercegovina je dobila blizu 100 kilometara funkcionalne autoceste bez prekida koja povezuje Bradinu s izlazom Zenica sjever. Prema riječima direktora JP Autoceste FBiH Denisa Lasića, u iduće tri godine naglasak će biti na gradnji novih dionica, među kojima su i one u južnom dijelu, odnosno u Hercegovini, gdje se otvara veliko gradilište od oko 35 - 40 kilometara. Izgradnjom dionice koridora Vc Hercegovina će se kvalitetnije povezati s jadranskim lukama i Dalmacijom.

Uz dobitak za hrvatsko gospodarstvo i turistička središta, i u turizmu u Bosni i Hercegovini bit će novog zamaha. Autocesta, kad bude u punoj funkciji, povezat će Bosnu i Hercegovinu s Europom, učinit će cijelu Bosnu i Hercegovinu dostupnijom, samim tim atraktivnijom i, naravno, konkurentnijom zemljom u gospodarstvu. Iz Autocesta FBiH navode kako je realno očekivati da 2030. godine bude završeno svih 335 kilometara koridora Vc unutar Bosne i Hercegovine. Najveći izazov je gradnja tunela Prenj, na kojem bi radovi, prema trenutačnim procjenama, trebali trajati šest godina. Međutim, budući da se radi o kompleksnom projektu dugom 10,5 kilometara (sa svim pristupima oko 12 kilometara), koji će nakon izgradnje biti deveti tunel u Europi po dužini, za očekivati je da bi tijekom radova moglo doći do nepredviđenih situacija koje bi ih mogle produljiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije