Tradicionalna zimska škola

Završena škola rezidbe vinove loze

23.02.2017.
u 11:00

Da bi uspješno uzgajali voćke i vinovu lozu, kako tvrdi struka, trebamo je redovito orezivati, a rezidba na zrelo odvija se poslije opadanja lista, već od studenoga do početka kretanja vegetacije, ovisno o površini koju trebamo orezati. Federalni agromediteranski zavod iz Mostara organizirao je i ove godine tradicionalnu zimsku školu rezidbe vinove loze i voćki koju je pohađalo 48 polaznika iz cijele Hercegovine. Škola je imala teorijski i praktični dio nastave. Teorijski dio je bio u prostorijama Zavoda u Mostaru, a praktični dio na poligonu Buna (voćnjak i vinograd). Predavači su djelatnici zavoda iz Mostara: Anita Raič, dipl. ing. agr., Mladen Gašpar, dipl. ing. agr., Milena Bulić, dipl. ing. agr., i Mario Leko, dipl. ing. agr. Nakon uspješno završene škole polaznicima su uručene i plakete o sudjelovanju. - Rezidba je jedan od najvažnijih zahvata, ako ne i najvažniji, u uzgoju vinove loze, jedna od najskupljih agrotehničkih mjera tijekom formiranja uzgojnog oblika, rastuće rodnosti i redovite eksploatacije nasada. O pravilno izvedenoj rezidbi ovisi razvoj i rodnost vinove loze. Visoki i kvalitetni urodi također najviše ovise o pravilno izvedenoj rezidbi. Pri rezidbi se moraju poštovati ekološki uvjeti, biološka svojstva sorti, raspoloživa mehanizacija i čitav sustav uzgoja vinove loze. Rezidbi se iz brojnih razloga treba pokloniti pozornost, kazao je Gašpar.

- Tradicija održavanja škole nastavlja se i već ulazi u drugo desetljeće. Ovom prilikom najavljujem i školu cijepljenja vinove loze koja će se po prvi put održati početkom lipnja u organizaciji Zavoda – poručuju iz Federalnog agromediteranskog zavoda.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije