Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Završena sjednica Vlade FBiH

10. veljače 2017. u 13:12 0 komentara 149 prikaza
Završena sjednica Vlade FBiH

 Vlada Federacije BiH danas je na 90. sjednici, koja je završena u Sarajevu, utvrdila tekst Izjašnjenja na zahtjev Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH u vezi sa Zakonom o dopuni Zakona o visini stope zatezne kamate.

Riječ je o stavu 3. člana 2. Zakona koji kaže da se na iznos glavnice određene izvršnim ispravama (sudske presude i sudska poravnanja) i vansudskim poravnanjima iz osnova radnog odnosa plaća zatezna kamata po stopi od 0,2 posto godišnje.

Uzimajući u obzir obim i značaj potraživanja iz radnog odnosa, Vlada u Izjašnjenju ukazuje da je cilj te odredbe Zakona brže i lakše izmirenje glavnog duga iz osnova radnog odnosa, prije svega, za one prave osobe koja imaju problem s likvidnošću, a kojima je na ovaj način olakšano plaćanje dospjelih obaveza na vrijeme i da im se samim tim održava likvidnost.

Danas je prihvaćena informacija Federalnog ministarstva prometa i komunikacija u vezi s preuzetim obavezama iz Pisma namjere koje je potpisala Vlada Federacije BiH i obavezala se da će u konsultacijama s Grupom Svjetske banke i/ili EBRD-om završiti financijsku i operativnu temeljitu procjenu vrijednosti (due diligence) za BH Telecom d.d. Sarajevo. Ta obaveza predstavlja strukturalnu odrednicu. U cilju primjene te obaveze, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija navodi da će BH Telecom d.d. Sarajevo biti kontaktiran od ovih financijskih institucija radi potpisivanja Ugovora o povjerljivosti, kako bi bio osiguran pristup relevantnim podacima. Slična procjena će uslijediti i u JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar.

Federalna vlada danas je, na prijedlog federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića, razmotrila informaciju o stanju na magistralnom putu M-14 Bihać - Bosanska Krupa i postavljenom znaku upozorenja o putovanju na vlastitu odgovornost na ovoj cesti. Zadužena je Direkcija za ceste FBiH da odmah otkloni nedostatke i obezbijedi sigurnost prometa na ovom magistralnom putu i ukloni postavljeni znak upozorenja o putovanju na vlastiti udgovornost.

Dopunjena je i Uredba o organiziranju službi zaštite i spašavanja Federacije BiH zbog potrebe zamjene pojedinih službi zaštite i spašavanja, te usklađivanja s Procjenom ugroženosti FBiH od prirodnih i drugih nesreća.

Vlada Federacije BiH je, današnjom Odlukom, prenijela vrijednost izvršenih ulaganja na izgrađenom Međunarodnom graničnom prijelazu Bijača do nivoa objekata, dionica Počitelj - Bijača, poddionica Bijača - Kravice u iznosu od 9.757.182,12 KM, s JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar na Upravu za indirektno oporezivanje BiH.

Dana je suglasnost na Program rada i Financijski plan Fonda za zaštitu okoliša FBiH za 2017. godinu i Plan rada Federalne uprava civilne zaštite za 2017. godinu, kojim se, između ostalog, predviđa humanitarno deminiranje svim metodama ukupno 1.060.000 kvadratnih metara zemljišta.

Prihvaćen je i izvještaj o aktivnostima i stupnju dovršenosti poslova na likvidaciji Zavoda za platni promet FBiH sa 31.12.2016. godine i zadužen likvidator da u zakonskom roku napravi završni račun za 2016. godinu i preda ga Federalnom ministarstvu financija i Službi za zajedničke poslove organa i tijela FBiH. Svi subjekti s kojima je ZPP imao poslovne odnose trebaju biti obaviješteni o likvidaciji ZPP-a i njegovom sljedniku, a dan likvidacije ZPP-a treba da bude 1.3.2017. godine, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.