Završena OSCE-ova radionica o identifikaciji žrtava trgovine ljudima

19.07.2019.
u 14:43

Radionica o identifikaciji žrtava trgovine ljudima u migracijskim tokovima završena je danas na Jahorini. Tema radionice, koju su zajednički organizirali OESS-ov Ured specijalnog predstavnika i koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima i misije OESS-a u Jugoistočnoj Europi, je bila provedba OSCE-ovih jedinstvenih smjernica za identifikaciju žrtava trgovine ljudima.
 
Na radionicama je sudjelovalo više od 40 sudionika iz BiH i regije. U fokusu radionice je bilo pitanje na koji način je moguće prilagoditi smjernice domaćem zakonodavstvu i praksi u Jugoistočnoj Europi.
 
„U našem izvješću o procjeni potreba je naglašena jasna mogućnost za uspostavljanje jedinstvene procedure identifikacije koju bi moglo zajednički koristiti svo stručno osoblje angažirano da pruži pomoć na prvoj liniji prihvata“, rekao je Valiant Richey, vršitelj dužnosti OESS-ovog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima. „Cilj je poboljšati identifikaciju žrtava u migracijskim tokovima. Te smjernice predstavljaju praktično sredstvo pomoći državama da izgrade svoje kapacitete. One su proizvod brojnih konzultacija sa domaćim akterima koje je naš Ured obavio tijekom prošle godine. Sada je vrijeme za njihovu provedbu u cijeloj regiji.“
 
Sudionici radionice su bili službenici koji su u svakodnevnoj interakciji s ljudima koji se kreću migracijskom rutom na Zapadnom Balkanu, uključujući predstavnike policije, agencija zaduženih za pitanje migracija, socijalnih službi, civilnog društva i međunarodnih organizacija.
 
„Ova radionica je bila veoma korisna i pravovremena za nas u Bosni i Hercegovini, jer smo se u proteklih godinu i pol suočili sa masovnim i mješovitim migracijskim tokovima u cijeloj državi, a sigurni smo da je bilo i slučajeva iskorištavanja migranata i trgovine ljudima“, rekao je Samir Rizvo, državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima pri Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije