okrugli stol

Završena manifestacija Igman 2015 - Obrana BiH

okrugli stol
18.12.2015.
u 12:46

Održavanjem okruglog stola o temi “Uloga i značaj policije u obrani BiH u periodu 1992–1995 godina” završena je manifestacija Igman 2015 - Obrana BiH.

U ime Organizacionog odbora manifestacije, koja je održana u Domu policije u Sarajevu, okrugli stol je, u svojstvu potpredsjednika, otvorio federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno -oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Federalni ministar je istakao da mu je izuzetna čast da može biti zajedno sa saborcima , pripadnicima MUP-a Republike BiH koji su dali nemjerljiv udio u obrani BiH, posebno u početku agresije.

- MUP RBiH je u tom momentu bio organizirana snaga i primio prvi udar agresije na sebe, te omogućio razvijanje i drugih oružanih sastava koji su postali dio ARBiH i MUP-a RBiH i na braniku obrane domovine – rekao je Bukvarević

Pozvao je prisutne saborce da se „svako sa pozicije koju zauzima i u okviru svojih mogućnosti više angažira na iznalaženju mogućnosti za zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca”.

Ministar Bukvarević je naglasio “da će ovaj okrugli sto, kroz izlaganja bivših ratnih i poratnih ministara unutrašnjih poslova i drugih, dodatno osvijetliti i odgovore koji potvrđuju da su naše jedinice branile slobodu svakog građanina, bez obzira na nacionalnost, da su štitile svoje i tuđe bogomolje i da, za razliku od agresora, nisu silovale i palile“.

- Značaj današnjeg okruglog stola je ukazivanje  na istinu koja se od neprijatelja BiH pokušava iskriviti, a to je da su Armija Republike BiH i MUP RBiH bile organizirane jedinice antifašističkog i obrambeno -oslobodilačkog rata. Danas pojedinci i  grupe,  kojima ovakva BiH nije po volji, orkestrirano žele da izjednače agresora i oslobodioca, agresora i žrtvu i upravo izlaganja na ovom okruglom stolu će dodatno poraziti sve one koji su protiv demokratske, nezavisne i jedinstvene BiH - kazao je.

Nakon uvodnog obraćanja ministra Bukvarevića , prisutne je pozdravio i federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara.

Tematsko uvodno izlaganje o  ulozi i značaju policije u obrani BiH u periodu 1992. – 1995. godina  podnio je Avdo Hebib bivši ministar MUP-a - priopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno -oslobodilačkog rata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije