Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zatvorenici u Busovači proizvode zdravu hranu za zatvorsku kuhinju

"Ovo je radni angažman osuđenih osoba koje izdržavaju kaznu u našoj ustanovi. Krenuli smo s plasteničkom, ali i s ostalom poljoprivrednom proizvodnjom", kaže upravitelj KPZ Kaonik
07. kolovoza 2016. u 15:23 0 komentara 259 prikaza
KPZ Kaonik
Foto: aa
Pogledajte galeriju 1/4

Osuđenici u Kazneno-popravnom zavodu Kaonik kod Busovače u plasteniku proizvode paprike, rajčice, krastavce, luk, a na drugim površinama grah, kupus, krumpir i drugo povrće neophodno za zatvorsku kuhinju.

Na ovaj način naprave uštedu od oko 30 posto na povrću, a u planu je kupovina još dva plastenika tako da će uskoro svojim radom i znanjem proizvoditi kompletne povrtlarske kulture potrebne zatvoru, javlja Anadolija.

"Ovo je radni angažman osuđenih osoba koje izdržavaju kaznu u našoj ustanovi. Krenuli smo s plasteničkom, ali i s ostalom poljoprivrednom proizvodnjom. U ovom plasteniku koji imamo angažirani su osuđenici koji plastenike imaju i kod svojih kuća. Dakle znaju proizvodnju, dobro rade, a ujedno obučavaju i druge zatvorenike koji se nisu sretali s plasteničkom proizvodnjom. Nadam se da ćemo u narednom razdoblju uspjeti osigurati barem još dva plastenika kako bi u potpunosti proizvodili povrće i ostale proizvode sa zemlje za naše potrebe. Tada zaista ne bismo morali kupovati rajčice, papriku, krastavac, luk, krumpir, grah i druge kulture", govori Marko Krišto, upravitelj KPZ Kaonik kod Busovače.

Jedan od zatvorenika koji radi u plasteniku i koji je pristao da govori za AA je Mevludin Smolo.

"Plastenik imam kod kuće. Ova proizvodnja mi je dobro poznata i vrijeme mi brže prolazi kada radim u plasteniku ili obučavam zatvorenike koji žele naučiti ovaj zanat. Posebno me raduje što ovdje proizvodimo ekološki zdravu hranu. Nema nikakvih tretiranja povrća niti prskanja pesticidima i zaštitnim sredstvima", govori Mevludin.

Od upravitelja zatvora Marka Krište doznali su da je rad u plasteniku odlična terapija za zatvorenike, a kada se tome doda i da proizvode zdravu hranu za zatvorsku kuhinju onda je to dvostruki uspjeh.

Pored plasteničke proizvodnje zatvorenici razvrstavaju i otpad bilo da je riječ o papiru, plastici, raznim aluminijskim bocama i na taj način daju svoj doprinos društvu i lakše podnose zatvorske dane.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.