U 19 sati

Zatvorena birališta, slijedi prebrojavanje glasova

opći izbori bih - mostar 2002
Denis Kapetanovic/PIXSELL
02.10.2022.
u 19:00

BH. građani danas su birali novu vlast, a tačno u 19 sati zatvorena su biračka mjesta diljem BiH.

Glasalo se na ukupno 5.903 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini, a pravo glasa imalo je 3.368.666 birača prema podacima CSredišnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine. Na glasačkim listićima nalazilo se 7.258 kandidata.

U BiH je do 15 sati glasalo je 1.164.261 građana, odnosno 35 posto birača, potvrdio je predsjednik Središnje izborne Suad Arnautović.

Ispravnost glasačkog listića

Novosti na ovim izborima bitne za javnost, prije svega, za birače su te da je uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva izrađeno 6.090 sigurnosnih ekoloških štambilja, za svako biračko mjesto po jedan.

Sigurnosnim štambiljom se utvrđuje autentičnost i sigurnosna ispravnost glasačkog listića. Štambilj će se otiskivati na prednjoj strani glasačkog listića, u donjem lijevom uglu, ispod uputstva za glasanje. Pored sigurnosnog štambilja s desne strane potpisuje se ovlašteno lice, odnosno član biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkih listića.

Glasačka kabina/paravan je okrenuta prema biračkom odboru i posmatračima kako bi se spriječila mogućnost slikanja ili zamjene listića.

145 političkih subjekata

Ovjereno je 145 političkih subjekata (90 političkih stranaka, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija) za učešće na Općim izborima 2022. godine.

Međutim, na glasačkom listiću se našlo ukupno 127 političkih subjekata jer se osam stranaka pojavljuje na izborima samo u okviru koalicije, a deset političkih stranaka nemaju ovjerene kandidatske liste.

Ovjereno je i na glasačkim listićima su se našla imena 7.258 kandidata, po tijelima vlasti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije