SARAJEVO

Zastupnički dom odobrio zaduženje FBiH radi razvoja zdravstvenog sektora

28.09.2023.
u 07:29

Zastupnički dom Parlamenta Federacije sinoć je na petoj redovnoj sjednici prihvatio većinom glasova prijedlog odluke o zaduženju Federacije BiH po sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekt financiranja razvojne politike zdravstvenog sektora.

Da bi stupila na snagu, identičnu odluku treba odobriti i Dom naroda.

Zaduženje Federacije BiH po navedenom sporazumu predviđeno je na 55.380.000 eura, odnosno 60 posto od ukupnog zaduženja Bosne i Hercegovine. Rok otplate kredita predložen je na period od 18 godina, računajući i petogodišnji grace interval. U isplatnom periodu, rate treba namirivati 15. siječnja i 15. srpnja svake godine.

- Sredstva zajma dio su sveukupnog programa reforme u cilju dugoročne financijske održivosti zdravstvenog sustava u BiH i unaprjeđenja kvaliteta zdravstvenih usluga i zdravstvenih ishoda - navedeno je u materijalu koji je povodom prijedloga ove odluke upućen zastupnicima iz Federalne vlade.

Iz oporbenih klupa je rečeno da time nije dovoljno transparentno objašnjeno za što će konkretno biti upotrijebljen novac od zajma, kao što, prema ovim diskusijama, nije jasna ni opća formulacija o namjeravanoj održivosti zdravstva.

Zastupnica Stranke demokratske akcije Melika Mahmutbegović predložila je da bar dio novca od kredita bude upotrijebljen za lijekove teško oboljelim pacijentima od kojih neki, primorani na liste čekanja, umiru u iščekivanju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?