SLIJEDI DOM NARODA

Zastupnički dom FBiH usvojio koronazakon, prvi korak za pokušaj spašavanja gospodarstva

24.04.2020.
u 06:58

Zastupnički dom Paralmenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je na elektroničkoj sjednici Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa. Riječ je o zakonu koji će pokušati regulirati nastalu ekonomsku štetu zbog pandemije koronavirusa.

Za prijedlog je gladovalo  50 zastupnika, 25 je bilo potiv i 10 suzdržanih.

Isprva je zaključak glasio da Prijedlog zakona nije usvojen jer je došlo do pogreške u brojanju glasova, gdje je izbrojano 45 glasova za, 21 protiv i 8 suzdržanih.

Parlament je odbacio gotovo sve amandmane opozicije, a u obzir su uključeni amandmani koje je uključila sama Federalna vlada, koja je inače predlagač zakona, piše Klix.ba.

Opozicijske stranke smatraju da koronazakon došao sa zakašnjenjem te da je rebalans proračuna učinjen na štetu ionako osjetljivih sektora poput kulture i obrazovanja.

Prije rasprave i glasovanja o koronazakonu, zastupnici Zastupničkog doma izglasovali su i rebalans proračuna koji je bio preduvjet za usvajanje Prijedloga zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Jedna od slika koje bi zakon trebao ublažiti može se vidjeti u statistici rasta broja nezaposlenih.

U utorak je priopćeno da je prema podacima Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine od početka pandemije posao izgubilo više od 23.000 osoba. Na biro se prema podacima Zavoda za zapošljavanje FBiH prijavilo 15.000 osoba, a novčanu pomoć zatražilo je 10.000 osoba.

Da bi prijedloženi zakon stupio na snagu, potrebno je da ga usvoje Zastupnički dom i Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?