Populizam na kraju mandata

Zastupnički dom FBiH u formi nacrta usvojio zakon čije drugo čitanje neće dočekat

Zastupnički dom
05.10.2022.
u 15:26

Ovaj potez Zastupničkog doma mnogi su ocijenili populističkim jer zastupnici koji su ovako važno zakonsko rješenje usvojili u formi nacrta o njegovoj konačnoj sudbini neće odlučivati.

Na izvanrednoj sjednici održanoj u utorak, Zaastupnički dom Parlamenta Federacije BiH pod predsjedanjem Mirsada Zaimovića (SDA) u formi nacrta usvojio je Zakon o minimalnoj plaći te ga uputio u javnu raspravu u trajanju od 90 dana.

S obzirom da su Opći izbori održani nedavno te bi se uskoro trebalo krenuti s implemetacijom izbornih rezultata, ovakav potez Zastupničkog doma mnogi su ocijenili populističkim jer zastupnici koji su ovako važno zakonsko rješenje usvojili u formi nacrta o njegovoj konačnoj sudbini neće odlučivati.

O Zakonu čiji su predlagatelju Klubovi zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, a koji predviđa povećanje plaća te porast minimalne plaće na tisuću KM nije se očitovala ni Vlada Federacije BiH. Pitanje je i kako će se o zakonu izjasniti novi saziv
izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji BiH koja će u konačnici odlučivati o sudbini ovog važnog zakona.

Zanimljivo je i tumačenje koju su na amandmane na Ustav F BiH koje u izbornoj noći dobio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt dali zastunici takozvanih građaninskih stranka.

„Prema novim procedurama, Dom naroda će imati striktne rokove dokad će morati usvojiti ovaj zakon. Tim više je važno da ovaj dom usvoji usvoji zakon i tako pritisnemo Dom naroda da ga i on usvoji“, kazala je Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke.

„Svaki dom treba da usvoji ili odbije potrebne zakone u roku od 45 dana nakon njihovog usvajanja u drugom domu. Ukoliko se rok ne ispoštuje, zakon će biti uvršten u dnevni red doma na sjednici koja će se održati nakon isteka roka od 45 dana, najkasnije 30 dana nakon isteka tog roka“, stoji u jednom od nametnutih amandmana na Ustav F BiH od strane visokog predstavnika.

Njime je dakle osigurana obveza stavljanja na dnevni red, ali ne i usvajanja zakona o čemu u konačnici odlučuju zastupnici, odnosno izaslanici u Parlamentu F BiH. Po tumačenju Sabine Ćudić, svaki zakon kojeg usvoji Zastupnički dom Parlamenta F BiH Dom naroda mora samo potvrditi što je još jedan pokušao obesmišljavanja gornjeg doma Parlamenta F BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?