Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zastupnici složni da je ovakva Federacija postala neodrživa

U Ustavu FBiH se ne spominje uopće mogućnost donošenja novog Ustava, već samo popravak postojećeg
24. travnja 2014. u 09:05 0 komentara 900 prikaza
'BIH , 06.05.2009. , SARAJEVO , ZASTUPNICKI DOM FBIH ,  MARINKO CAVARA DOPREDSJEDAVAJUCI FEDERALNOG PARLAMENTA FOTO ZVONIMIR CORIC'

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH raspravljao je jučer o reformi entitetskog Ustava, odnosno o svim do sada pristiglim prijedlozima za doradu postojećeg ili usvajanje novog Ustava. Rasprava je bila načelne prirode, jer je svima jasno da nekoliki mjeseci pred izbore nije realno očekivati konkretnije aktivnosti na ustavnoj reformi. Tako su zapravo samo „primljeni k znanju“ svi prijedlozi, odnosno popis želja političkih opcija koje djeluju u Federacije BiH. Jedni bolje sutra za ovaj entitet vide u ukidanju županija, drugi u ukidanju i županija i Federacije, a treći u reformi svih razina vlasti. Ima i onih koji bi se zadržali na manje radikalnim ustavnim zahvatima, ali razlike u stavovima su takve da je i nakon izbora teško očekivati minimum suglasnosti o bilo kojem paketu ustavnih reformi.

Odnosi se to i na prijedlog stručne skupine koja je pod pokroviteljstvom američkog veleposlanstva pripremila prijedlog potpuno novog Ustava. Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH u ZD Parlamenta Federacije BiH Marinko Čavara kaže kako ustavne reforme moraju biti isključivo rezultat dogovora političkih predstavnika konstitutivnih naroda. - Svi se slažu da je ovakva Federacija postala neodrživa financijski, ekonomski i da je treba reformirati. Ovo je razmjena mišljenja o tome kako izvršiti tu reformu. U predizborno vrijeme ne postoje uvjeti da se napravi neki veći iskorak, tim prije jer se u Ustavu Federacije BiH ne spominje uopće mogućnost donošenja novog Ustava, već samo popravak postojećeg - kaže Čavara.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.