Nakon izvješča o sigurnosti

Zastupnici SBB-a traže ostavku Čampare

02.12.2015.
u 07:00

U Gornju Maoču upućene 93 policijske patrole u roku od 90 dana. O tome je načinjeno 50 izvješća koja se odnose na tamo nastanjene osobe

U Sarajevu je održana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na čijem dnevnom redu se našla i točka usvajanja nacrta proračuna za 2016. koji iznosi 2,5 mlrd. KM, što je za 185,4 mil. KM više od prošlogodišnjeg. Njegova najvažnija razvojna komponenta odnosi se na proračunsku stavku od 50 milijuna KM i program prvog zapošljavanja i samozapošljavanja. Na sjednici su bile i izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji koje predviđaju da se sigurne kuće za zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji osnivaju isključivo kao ustanove. No, najveću polemiku među zastupnicima, a posebno nezadovoljstvo, izazvalo je izvješće federalnog ministra unutarnjih poslova Aljoše Čampare.

Tko što gura pod tepih?

Na početku zasjedanje bilo je dvojbi o tomu treba li ili ne treba ovu točku uvrstiti na dnevni red sjednice. Kada se to dogodilo, nakon Čamparina izlaganja, mnogi su ostali nezadovoljni podacima koje je iznio. Kada bi se ono usporedilo s nedavnim izvješćem o sigurnosti u Parlamentu BiH, za oba se može reći kako su nedorečena i površna. Čampara je iznio informaciju o Gornjoj Maoči rekavši: - Dobili smo informaciju od ravnatelja policije TŽ. U njoj stoji kako su upućene 93 policijske patrole u roku od 90 dana. O tome su načinjena izvješća, njih 50, koja se odnose na osobe nastanjene u Gornjoj Maoči. Svi podaci su dostavljeni agencijama i OSA-i. Na tom području živi oko 40 odraslih osoba, te oko 50 djece. Tu funkcionira Osnovna škola "Podorašje". Ima ljudi koji ne žive na tradicionalan način, ali nadležne policijske agencije rade svoj posao - kazao je Čampara.

Čampara nije govorio o ostalih 27 lokacija na kojima žive vehabije, niti je iznio sigurnosnu situaciju u tim mjestima. U svom izlaganju ministar Čampara iznio je informacije o stanju sigurnosti u prvih šest, a dijelom i za prvih devet mjeseci ove godine. Ocijenio je kako je stanje sigurnosti zadovoljavajuće. - Povećan je broj ubojstava i prometnih nesreća za 882 - rekao je on.

Što radi federalni MUP?

Predsjednik Kluba SBB-a Nasir Beganović oštro je kritizirao izvješće, te upitao ministra Čamparu. Znači li to da je FBiH sigurnija danas? Osjećaju li se građani sigurnije? Osjeća li se netko odgovorno za ovo stanje? Ovo su podaci županijskih MUP-ova. A gdje je tu FUP? Je li sve ovo što imamo danas rezultat povećanja nabave vatrenog oružja? Trebamo li možda formirati građanske straže kako bismo poboljšali sigurnost u FBiH? Ovo izvješće je neozbiljno. Da sam na vašem mjestu, ja bih podnio ostavku iz odgovornosti prema građanima FBiH. Nemojte misliti da to tražim jer niste iz moje političke opcije. Da ste iz SBB-a, isto bih to tražio - kazao je Beganović.

Ministar Čampara je odgovorio: - Mi smo dio globalne koalicije u borbi protiv terorizma. Stvari moramo nazvati pravim imenom, ne možemo ih gurati pod tepih. Ovo treba ozbiljno shvatiti. Moraju se uključiti sve strukture, ne samo policijske agencije. Bilo je govora kako na području FBiH postoje određena naselja gdje ne djeluje pravna država i gdje policija nije u stanju ući, ali ja odgovorno tvrdim kako ne postoje ta mjesta - rekao je on. No, prema nedavno objavljenim podacima, najviše takvih naselja je u Zeničko-dobojskoj županiji, gdje je potencijalna opasnost označena u čak 14 sela i gradskih predgrađa, i to na području Zenice, Žepča, Zavidovića, Maglaja i Tešnja.

Među evidentiranim točkama u Zeničko-dobojskoj županiji nalazi se i po vehabijama odranije poznati Šerići kod Zenice, te selo Gornja Bočinja kod Maglaja, kao i Ošve, koje su prije nekoliko mjeseci etiketirane kao rasadnik džihadista, iz kog i stari i mladi idu boriti se za Islamsku državu. U Tuzlanskoj županiji selefije žive u pojedinim naseljima na području općina Gračanica, Kalesija, Živinice i Srebrenik, kojem pripada i Gornja Maoča.

Prema navedenom, i logički se nameće pitanje tko gura pod tepih u Federaciji BiH takve stvari i skriva podatke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?