sjednica

Zastupnici PSBiH o dnevnom redu, rasprava zbog imenovanja u SIP-u

Fena
11.03.2020.
u 20:14

Zastupnici Demokratske fronte (DF) i Srpske demokratske stranke (SDS) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zlatan Begić i Dragan Mektić zatražili su da se na dnevni red današnje sjednice uvrsti nova točka o prestanku mandata i imenovanju novih članova Središnjeg izbornog povjerenstva  (SIP).

Dopredsjedateljica Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ) podsjetila je da je Dom imenovao komisiju za raspisivanje konkursa za izbor članova SIP-a.

Podvukla je da je održana konstituirajuća sjednica, ali i sjednica na kojoj je usvojen poslovnik o proceduri provođenja javne konkurencije i imenovanja članova SIP-a te je izrađen prijedlog odluke o raspisivanju javnog konkursa, a sve je upućeno u proceduru za objavu.

Stoga je zastupnicima koji se pozivaju na vladavinu zakona i funkcioniranja pravne države kao i demokratske institucije pozvala da imaju iznesene činjenice u vidu i ovaj put.

- Prema Izbornom zakonu članove SIP-a ne možemo kao parlamentarci smjenjivati u vremenu dok nisu implementirani izborni rezultati u navedenom mandatu. Ne treba podsjećati da izborni rezultati nisu implementirani te samo sukladno Zakonu može prestati mandat dosadašnjih članova SIP-a i u skladu s javnom procedurom imenovati nove članove - kazala je Krišto.

Izrazila je nadu da Zastupnički dom neće urušavati institucije demokratskog odlučivanja kada je u pitanju SIP, te je kazala da je ovo zapravo prijedlog Stranke demokratske akcije (SDA), a ako to bude stavljeno na dnevni red kazala je da se ne treba računati na HDZ u budućim procesima.

- Ne želim sudjelovati u kreiranju ovakvih odnosa, napustit ćemo sjednicu i dalje odlučiti o svojim stavovima - najavila je Krišto.

Odgovorio joj je Mektić koji je citirajući Izborni zakon kazao da je prije isteka mandata neophodno završiti konkursnu proceduru i 30 dana prije isteka mandata kandidate dostaviti Zastupničkom domu na razmatranje odnosno potvrđivanje.

- Ako se to ne postupi u datom roku Zastupnički dom će imenovati članove SIP-a. Zakon je kristalno jasan. Da je parlament prije isteka njihovog mandata Komisija dostavila prijedlog kandidata to bi bilo u redu, ali sve poslije što radi Komisija ne poznaje zakon - tvrdi Mektić.

Podsjetio je da je nekim članovima SIP-a mandat istekao prije godinu dana, a nekima prije nekoliko mjeseci te je Komisija trebala završiti posao 30 dana prije isteka mandata zbog čega smatra da je njegov prijedlog u potpunosti u skladu s odredbama Izbornog zakona.

Zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Snježana Novaković-Bursać kaže da njoj nije jasno iz materijala koji su joj dostavljeni da li je članovima SIP-a istekao mandat, ponovivši da mandat traje dok se ne implementiraju izborni rezultati.

Dopredsjedatelj Doma Nebojša Radmanović (SNSD) kaže da je prijedlog nezakonit te je najavio da za njega neće glasati, ali i da neće prisustvovati sjednicama ako taj prijedlog bude uvršten na dnevni red, dodajući da nije u pitanju politička kriza nego je u pitanju nešto mnogo više.

Da se sjednica prekine zatražio je zastupnik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić te je kazao da treba odrediti novi termin za nastavak, a u međuvremenu da se treba voditi računa o virusu Covid-19 koji je uzdrmao svijet, a iako u BiH nema mnogo zaraženih trebalo bi zadržati, kaže, takvu situaciju.

Obratio se direktno zastupnicima SDA kazavši im da ako oni podrže taj prijedlog će proći, a bit će to nezakonit prijedlog te ih je optužio da rade na formiranju nove koalicijske  većine u kojoj neće biti Ujedinjene Srpske i SNSD-a.

Zastupnica  Saveza za bolju budućnost (SBB) Edita Đapo pozvala je na nezavisan i profesionalan SIP, ali je najavila je da neće podržati odluku u kojoj su samo imena jer ne zna ništa o predloženim kandidatima.

Nakon dvije pauze tijekom utvrđivanja dnevnog reda redovne sjednice prijedlog Begića i Mektića je usvojen većinom glasova, a salu su napustili zastupnici HDZ-a i SNSD-a te njihovi koalicijski partneri, ali je zasjedanje nastavljeno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije