Dr. sc. Jozo Bagarić

Zastupnici HDZ-a BiH i SDA neće doći na sjednicu koju sazivaju SDP i DF

21.01.2018.
u 10:00

Ovoga tjedna Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio je federalni proračun. Kakve se daljnje odluke mogu očekivati i kakvi su koalicijski odnosi u vladajućoj većini, u intervjuu za Večernji list BiH govori predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH - HNS-a dr. sc. Jozo Bagarić.

Federacija je dobila proračun. Koliko ste zadovoljni usvojenim dokumentima?

- Da, na prošloj izvanrednoj sjednici usvojili smo proračun, prateći zakon o izvršenju proračuna, kao i financijske planove izvanproračunskih fondova. A glede zadovoljstva, mogu reći kako smo mi na nekim stavkama tražili više, ulagali amandmane, no na kraju smo ga prihvatili ovakvog kakav je jer je to u ovom trenutku jedino moguće. Sam proračun je dosta dobar, prilično uravnotežen, socijalno osjetljiv i prvi put razvojno perspektivan. No, nadamo se kako će u rebalansu, ako ga bude, biti i uvećanja glede infrastrukture (koridor Vc, brza cesta kroz Lašvansku dolinu), zdravstva, branitelja.

Mnogo je blokada u funkcioniranju vladajuće koalicije u Zastupničkom domu. Kakvi su trenutačni odnosi?

- Nažalost, bilo je dosta prijepora i blokada u funkcioniranju vladajuće koalicije. Trenutačni odnosi su korektni i nadam se kako će se postignuti dogovori poštovati do kraja. No, činjenica je da je povjerenje dobro poljuljano i da s puno više pozornosti planiramo aktivnosti, što na kraju može biti i dobar pristup.

Često smo gledali “pričuvnu bošnjačku koaliciju” na djelu. Mislite li da će ona opet djelovati u izbornoj godini?

- Sve je moguće, a vrlo brzo ćemo vidjeti, već na izvanrednoj sjednici (utorak, 23. siječnja), koju sazivaju SDP i DF oko svog prijedloga Zakona o izbornim jedinicama u FBiH. Sama činjenica da predsjedatelj Zastupničkog doma Edin Mušić nije želio sazvati tu sjednicu govori kako se dogovor poštuje. A dogovor je da na toj sjednici neće nazočiti ni ostali iz vladajuće koalicije. Naime, poznato je da je ovdje riječ o rušenju ustavnog poretka BiH, iskrivljivanju presude Ustavnog suda BiH, u čemu vladajuća koalicija ne želi sudjelovati. No, vidjet ćemo.

Je li se ozbiljno razmišljalo o tome da predsjednik Federacije Marinko Čavara raspusti Parlament?

- Marinko Čavara je dobar poznavatelj Ustava i svojih ovlasti te zna da ima imperativnu ovlast raspustiti Parlament u slučaju da ne usvoji proračun do kraja tekuće godine za sljedeću godinu. Također, on dobro zna kako bi u tom slučaju nastao kaos. Jer ne zna se, pravno je nedorečeno, što dalje i kako dalje do novih izbora. Znam da je i ta mogućnost razmatrana i mi smo bili spremni i na to, ali nije nam do nereda, blokada, kaosa. Čak mislim da je predsjednikova izjava izvučena iz konteksta, odnosno nespretno protumačena.

Je li postignut dogovor sa SDA po pitanju sjednice na kojoj je trebalo odlučiti o brisanju hrvatskog predznaka iz imena javnih poduzeća?

- Da. I nije to samo dogovor sa SDA već unutar vladajuće koalicije HDZ, SDA i SBB. Taj famozni zaključak uvršten je u dnevni red 26. redovite sjednice i sada se traži poslovničko rješenje koje će odrediti njegovu sudbinu. No, dogovor je da to pitanje i sva druga pitanja moraju biti usuglašena prije određivanja dnevnog reda sjednice i da pitanja, pogotovo nacionalnog tipa, imaju više osjećaja, pozornosti i poštovanja.

Neki vam prigovaraju da ste previše meki, popustljivi. Kako to komentirate?

- Težeći relaksaciji odnosa, jačanju povjerenja, suživota i stvaranju ugodnijeg životnog okruženja, HDZ BiH i zastupnici HNS-a su do sada uvijek bili spremni na kompromise, pokazali smo jednu veliku fleksibilnost i tako će ostati kod svih pitanja osim nama najvažnijega pitanja a to je nacionalno pitanje. Tu nema kompromisa. Ovo pitanje je nametnuto iz oporbe, a slijedilo je pitanje dopuna izmjena Kaznenog zakona koji pojednostavljeno vraća komunizam, odnosno verbalni delikt koji zabranjuje nacionalna obilježja, domoljubne pjesme, tradiciju i običaje, što je za hrvatski narod neprihvatljivo. Tu je i ovaj Zakon o izbornim jedinicama koji omogućava izbor podobnih Hrvata, Hrvata po zanimanju, neku novu alijansu, “platformu”. Pa i tematska sjednica, sumnjivih namjera, o depolitizaciji obrazovanja koje je u isključivoj mjerodavnosti županija, sve su to stvari koje su izravno usmjerene na Hrvate, hrvatski predznak, hrvatski jezik, hrvatski obrazovni program i sl., a općenito je to daljnje obespravljivanje i dekonstituiranje Hrvata. To smatramo nedopustivim i tu nema kompromisa.

Na kojim temama će hrvatski zastupnici inzistirati na budućim sjednicama? Što možemo očekivati da će biti na dnevnom redu?

- Sve ono što je u skladu s Ustavom, ustavnim mjerodavnostima, a bez razvlašćivanja županija, može biti tema i o tome ćemo dodatno voditi računa. Pitanje dopuna i izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda, koridora Vc, brze i magistralne ceste, energetika (obnovljivi izvori - vjetar), braniteljski zakoni, poljoprivreda su prioritet u idućem razdoblju.

Koliko će činjenica da smo ušli u izbornu godinu poremetiti rad Zastupničkog doma?

- Može poremetiti, a nadam se da neće. Zašto? Pa zar nismo imali i previše predizbornih obećanja u ovom mandatu? Moramo voditi računa da se bliže izbori i da slijedom izbornog programa moramo položiti račune. Još je dovoljno vremena za poboljšati rezultat. A nadam se da su toga svjesni i koalicijski partneri. Jer oporba je iz svega ovoga izvukla sitnu korist. A jako se trudila da se sve ocrni, blokira, dignu nacionalne tenzije, stvori kaos i ja joj na tome ne zamjeram, ali zamjeram kolegama iz koalicije što su se dali “upecati” u naum oporbe.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije