PSBiH

Zastupnici bi 20. rujna trebali razmatrati proračun bh. institucija

09.09.2021.
u 08:59

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić zakazao je za 20. rujna sjednicu Doma na kojoj bi se zastupnici trebali izjašnjavati o ovogodišnjem državnom proračunu. 

Procedura usvajanja proračuna institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza za ovu godinu još uvijek nije završena i preostalo je da ga u drugom čitanju nakon amandmanske faze usvoje zastupnici i izaslanici Zastupničkog i Doma naroda PSBiH.

Zbog činjenice da taj najvažniji financijski dokument nije usvojen, državne institucije funkcioniranju po tromjesečnim odlukama o privremenom financiranju, a posljednja takva ističe 30. rujna. 

Stoga bi Vijeće ministara BiH trebalo donijeti novu odluku s rokom važenja do kraja godine, ukoliko procedura donošenja proračuna ne bude završena do kraja rujna. 

Međutim, otežavajuća okolnost je i činjenica da predstavnici bh. entiteta Republika Srpska odbijaju sudjelovati u radu državnih institucija nakon što je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Kaznenog zakona kojima je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Iz tog razloga predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija još uvijek nije zakazao sjednicu na kojoj bi se odluka o privremenom financiranju donijela.

Ipak, Zvizdić je ranije nakon održanog konsultativnog sastanka s predsjednicama klubova zastupnika u Zastupničkom domu, kojem također nisu nazočili zastupnici iz Republike Srpske, izrazio očekivanje da će oni doći na sjednicu kako bi se na meritoran način i argumentirano razgovaralo o svim točkama dnevnog reda uključujući i proračun. 

- Ovu krizu u radu izvršne i zakonodavne vlasti mogli bismo prevladati stvarnom i povećanom razinom odgovornosti svih, uključujući ministre u Vijeću ministara te zastupnike i izaslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH - kazao je Zvizdić tada.

Upozorio je da je ovakvim odnosom blokirano i usvajanje zakona koji su veoma važni za europske integracije BiH, čime se gubi šansa da se do kraja ove godine otvori rasprava o eventualnom dobivanju kandidatskog statusa za članstvo BiH u Europskoj uniji.

Prema predloženom proračunu, ukupni prihodi, primici i financiranje institucija BiH u 2021. godini iznose 1.027.100.000 KM, što je povećanje za tri posto u odnosu na proračun iz prethodne godine, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 843.905.504 KM i veće je za pet posto u odnosu na 2020. godinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije