Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zastupnica SDA Edita Mazić pozvala na poštivanje prava supruge generala Alagića

29. lipnja 2022. u 16:00 0 komentara 374 prikaza

Nakon što je nedavno dobio ulicu u Sarajevu, glorifikacija generala Armije RBiH Mehmeda Alagića kojega je smrt spasila postupka za ratne zločine u Haagu, nastavila se na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, piše Večernji list BiH. Zastupnica SDA Edita Mazić zauzela se za prava supruge generala Alagića držeći hvalospjeve čovjeku koji je, kako je kazala, dao sve za BiH. - Nisam populist, ali pozivam medije da prenesu moj poziv da se zauzmemo za prava supruge generala Alagića kojoj je dan pa oduzet zlatni ljiljan, prijetila joj deložacija. Mediji imaju moć i trebaju pomoći da ova žena dobije sva prava koja joj pripadaju kao supruzi čovjeka koji je sve dao za BiH - kazala je zastupnica Mazić. Njezina rasprava samo je nastavak selektivnog pristupa pravdi i negiranja zločina koji su počinile postrojbe Armije RBiH nad Hrvatima i Srbima u BiH.

Iako ovaj nekadašnji zapovjednik 3. i 7. korpusa Armije BiH general Mehmed Alagić nije formalno osuđen za ratne zločine jer je preminuo neposredno prije početka sudskog postupka pred Haaškim sudom, optužbe koje su mu se stavljale na teret ostavljaju gorak okus kod hrvatskih žrtava, ponajprije u središnjoj Bosni. Neki od njih vezani su i za ritualne zločine koje su počinili mudžahedini kojima je Alagić formalno i stvarno bio zapovjednik. Optužnicom Haaškog suda Alagića se tereti i za jedan od najtežih masakra, ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u središnjoj Bosni 1993. godine, masakr u mjestu Bikošima kod Travnika gdje je pobijeno, prema ICTY-ju, tridesetak civila Hrvata i vojnika HVO-a 8. lipnja 1993. Oni su se predali nakon što su snage 7. muslimanske brdske brigade, 306. brdske brigade i mudžahedina, krenule u napad na Maljine, također, u općini Travnik. Žrtve su bile iz obitelji Balta, Barac, Bobaš, Janković, Kramar, Matić, Peša, Pranješ, Pušelja, Tavić i Volić. Ranjena su četvorica, a jedan od njih kasnije je svjedočio kako je preživio strijeljanje. Uz to, Alagića je Sud teretio i za likvidaciju četiriju zarobljenih vojnika HVO-a koji su se 24. travnja 1993. predali nakon što su snage 306. brdske brigade i mudžahedina krenule u napad na Miletiće u Travniku. Trojica su bila iz obitelji Pavlović, a jedan Petrović. Ni za jednu majku, suprugu ni sestru žrtava zastupnica Mazić se nije zauzela, samo za suprugu generala Alagića kojega je smrt spasila suđenja po optužnici kojom su uz njega bili obuhvaćeni i Enver Hadžihasanović i Amir Kubura, pravomoćno osuđeni, nažalost, tek na male zatvorske kazne u trajanju od 3,5, odnosno 2 godine zatvora. Selektivna pravda u cilju smijanja u lice hrvatskim žrtvama imala je još jednu u nizu epizoda, ovoga puta u Parlamentu Federacije BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.