Fadil Novalić

Zastoj u reformama najprisutniji kod brzine i lakoće otvaranja biznisa

02.11.2017.
u 07:12

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je da se bilježi pozitivan trend u svim makroekonomskim pokazateljima u Federaciji, ali je upozorio da je zastoj u reformama prisutan kada je u pitanju brzina i lakoća otvaranja biznisa.

Gostujući u emisiji "Odgovorite ljudima" na FTV naglasio je da je problem u tome što je Ustavni sud FBiH van snage stavio Zakon o notarima, zbog čega su oni suspendirani, a stari zakon nije vraćen. Kada se to pitanje riješi, ostalo je na lokalnoj razini, gdje se dobivaju dozvole za otvaranje biznisa i ubrazanja tih procedura.

Iznio je podatak da postoji suradnja s akademskom zajednicom, ali i nevladinim organizacijama za rad na reformama, a iznio je i podatak Porezne uprave Federacije BiH, ali i Zavoda za zapošljavanje FBiH, da je zabilježen porast broja zaposlenih od 35.972, dodajući da postoje podaci gdje su ti radnici zaposleni.

Osvrnuo se na pitanje umirovljenika napominjući da su umirovljenici općenitio i mirovinski sustav najveće pitanje, ali je naglasio da je ovaj saziv Vlade zatekao 134 milijuna KM deficita u MIO-u, dodajući da je tijekom mandata prošle Vlade u mirovinski sustav ulazilo 4.000 penzionera godišnje, a ova Vlada zatekla je sustav koji je ubrzao ulazak umirovljenika na 12.000 novih umirovljenika godišnje.

- Potreban nam je novi zakon kako ne bi bilo takvih ulazaka u mirovinski sustav. Pristali smo na povećanje mirovina od 10 posto onima koji su u mirovinski sustav ušli do 1998. godine i pet posto onima do 2008. godine. Obvezali smo se s koeficijentom od 14, ali potreban je i rast BDP-a - kazao je Novalić.

Kao drugu ranjivu kategoriju stanovništva, nakon umirovljenika, naveo je branitelje, istaknuvši da je uz suglasnost udruženja promijenjen način odnosa prema braniteljima. Jedan od njih je donošenje registra, što je urađeno, u proceduri je zakon o braniteljskim udruženjima od posebnog značaja za Federaciju te je napravljen sporazum o dostignutim pravima.

- Rebalans proračuna trebala bi razmatrati Vlada, a za desetak dana i Federalni parlament, kada će sedam milijuna KM biti usmjereno za deset najvećih braniteljskih udruženja od posebnog značaja za Federaciju. Više ne određuje Vlada kome će usmjeriti sredstva, ali proračun ne smanjujemo - pojasnio je Novalić.

Govoreći o pitanju "Agrokora" odnosno kako zaštiti radnike i imovinu, najavio je da će u narednim tjednima Federalna vlada imenovati povjerenika o pitanju Konzuma, kćerke tvrtke Agrokora, koji će imati prava za pojačan nadzor, ali se neće miješati u poslovne odluke, dodajući da će time zaštiti prava radnika i proizvođača jer će se oni prvo namirivati.

I premijer Novalić je ocijenio da je Sporazum o suradnji Hrvatske i bh. entiteta Republike Srpske na realizaciji projekta "Snabdijevanje prirodnim gasom krajnjeg kupca - Rafinerije nafte Brod" miješanje u državne nadležnosti.

Novalić je potvrdio da je zatečeni dug u Federaciji 6,253 milijarde KM, s tim da je vanjski veći od pet milijardi. Radi se o dugu koji potiče još iz bivše Jugoslavije (oko milijardu), a ostalo je nakupljeno u proteklih 20 godina.

- Restriktivnom fiskalnom politikom, uštedama i moratorijama uspjeli smo smanjiti dug za 471 milijun KM. Zatekli smo i deficit od 225 milijuna KM od čega 65 milijuna KM u poljoprivredi, 173 milijuna KM u autocestama, 134 u MIO... Učinit ćemo sve da novu Vladu ne opteretimo takvim stanjem - podvukao je Novalić.

Kazao je da su trezorski zapisi u iznosu od 360 milijuna KM predviđeni u proračunu kao izvor novca uz MMF ukupno zaduženje bi trebalo biti 760 milijuna KM, a vraća se 1,2 milijarde KM, što znači da se mnogo manje zadužuje nogo što se vraća duga.

- I ono što se zadužujemo radimo zbog vraćanja duga kojeg su stvorile neke prethodne vlade. U ovom mandatu zadužili smo se 103 milijuna KM od MMF-a - zaključio je federalni premijer Fadil Novalić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije