znate li

Zašto se na fotografiji za putovnicu ne smijete smijati?

putovnica bih
03.08.2019.
u 13:26

Jeste li se ikada zapitali zašto na slici za putovnicu uvijek morate izgledati ozbiljno? Zašto se ne možete nasmijati? Zašto vam vlasti ne daju da pokažete veselje? E, pa za to postoje dobri razlozi.

U Francuskoj je prije nekog vremena jedna od najčešćih šala bila rečenica "Mi smo Francuzi, ne smijemo se". Posljedica je to bila odluke koju je donio jedan sudac, a koja jasno govori o tome da se prilikom fogografiranja za osobne iskaznice i putovnice ne smijete smijati. Mnogi su se Francuzi u tom trenutku sjetili i Britanaca, kojima su se smijali kad su donijeli istu odluku prije više od 10 godina.

Ali čemu takva odluka i zašto u velikom broju zemalja nije dopušten osmjeh prilikom fotografiranja za dokumente? Odgovor je - zbog sigurnosnih razloga.

Naime, putovnica ima čip koji sadrži biometrijske podatke o vama koji su izvedeni iz fotografije. Ta se fotografija prilikom izrade putovnice skenira i izvode se ključne karakteristike vašeg lica, kao što su udaljenost između očiju, udaljenost od nosa do brade te se na taj način stvara "matematička mapa".

Tako primjerice nošenje sunčanih naočara ili široki osmijeh smanjuju efikasnost algoritma i ometaju stvaranju mape.

Prilikom dolaska na zračnu luku snima vas kamera koja skenira vaše lice.

Tada računalo određuje slaže li se matematička mapa koja se stvara na zračnoj luci s onom u vašoj putovnici, prenosi punkufer.dnevnik.hr. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?