NI A NI B

Zašto se Milanović još nije oglasio? 'Javnost zaslužuje da sad nešto kaže'

18.04.2024.
u 12:58

– Još smo sinoć, gledajući televizijske prijenose, doznali tko je izborni pobjednik i predsjednik Milanović sa svojim timom do jutros je već mogao pripremiti neko priopćenje i reći da se stranke dogovore i dođu mu oni koji mogu vjerodostojno dokazati da imaju potreban broj mandata za sastavljanje Vlade – kazao je ugledni stručnjak

Danima je govorio, grmio, koristio se svakom prilikom da komentira, najavljuje, obećava, kritizira, obračunava se, a od jučer nakon što su se doznali rezultati izbora – šutnja. Muk. Potpuni muk. A svi nestrpljivo i napeto očekuju baš njega, što će on sad reći. Naravno, mislimo na predsjednika države i pravog predvodnika koalicije Rijeke pravde – Zorana Milanovića. K tome, mediji su proteklih tjedana svaki dan dobivali najave gdje će on što i kad obići u državi, a sad nema nijedne najave u tom smislu. 

O toj smo predsjednikovoj šutnji porazgovarali sa stručnjacima, komunikolozima Ljiljanom Buhač i Danijelom Labašem. 

– Predsjednik Milanović vjerojatno ima neki svoj plan pa sad u skladu s time i djeluje. No to zaista jest neobično jer nije potrebno sada šutjeti. On bi trebao iznijeti svoj plan, ali možda čeka podne da to učini. Ali, da se malo našalim, ne treba on sad proglasiti biskupa pa da čeka podne. Još smo sinoć, gledajući televizijske prijenose, doznali tko je izborni pobjednik i predsjednik Milanović sa svojim timom do jutros je već mogao pripremiti neko priopćenje i reći da se stranke dogovore i dođu mu oni koji mogu vjerodostojno dokazati da imaju potreban broj mandata za sastavljanje Vlade. To bi bilo jedino normalno i pristojno. Živimo u demokraciji gdje se stvari dogovaraju i gdje pristojnost nalaže da predsjednik ne ignorira javnost i birače koji su dali svoj glas za ovu ili onu stranku. On sad treba pokušati djelovati koncilijantno, pomirljivo, tako da poštuje volju birača i da se oko toga jasno očituje. Samo treba reći: "Nastavljamo s dosadašnjom praksom, neka mi dođu oni koji će mi dokazati da imaju dovoljan broj mandata za sastavljanje Vlade", i to je to – kazao nam je komunikolog Danijel Labaš dodajući da predsjednik države zapravo sad šuti prema van, prema javnosti, a sigurno u ovim trenucima razgovara s mnogima i da je njegova telefonska linija prilično zauzeta. I užarena.

– Predsjednik Milanović sigurno sada razgovara sa svim političkim akterima koji su uspjeli ući u Sabor s dobivenim mandatima i stoga je zaista neočekivano da se već ne obraća i javnosti, a javnost to zaslužuje. Javnost zaslužuje da on sad nešto kaže. On može reći i ovo – trenutačno razgovaram sa svim političkim akterima ne isključujući nijednu od četiri moguće kombinacije, pa i onu o manjinskoj Vladi, i čim se akteri usuglase i dogovore, sve ćemo doznati. Može reći i nešto drugo, ali bilo bi očekivano da se obrati javnosti. No ono što je sinoć, možda i nehotice, kazao Peđa Grbin, ukazuje možda na jednu stvar koja bi mogla objasniti što je u pozadini, možda to "vuče" na to da predsjednik sada šuti jer će odugovlačiti zato što je prije izbora i najavljivao da će se danima, možda čak i tjednima, odugovlačiti. Ali to nema smisla jer rješenje postoji. Ako se stranke koje su dobile određen broj mandata ne mogu dogovoriti, idemo na nove izbore i doviđenja, ali mučiti sad javnost kalkuliranjem i moraliziranjem nema nikakvog smisla – ocijenio je komunikolog Labaš.

Očekivao je bolji rezultat za samog sebe

S njim se slaže i komunikologinja i stručnjakinja za neverbalnu komunikaciju Ljiljana Buhač. I ona smatra da je Milanovićeva šutnja nedopustiva, pri čemu je i objasnila što ona misli o tome zašto sada svjedočimo toj šutnji.

– Predsjednik Milanović sad šuti jer je očekivao veći i bolji rezultat za sebe samog, jer je mislio da ima veći ugled u javnosti. Jednostavno, mislio je da će svojim autoritetom, kao predsjednik države, pomoći SDP-u, odnosno da će građane usmjeriti u kojem bi smjeru trebali glasati. No, zanemario je poruke koje su svi slali, a to je da krši zakon, odnosno Ustav. SDP ga je podržao u tome i zato je SDP sad ovako prošao na izborima jer ima mnogo ljudi koji, iako podržavaju SDP, ne podržavaju kršenje Ustava i bezakonje. Šef SDP-a Peđa Grbin rezultate SPD-a smatra i naziva uspjehom, a Davor Bernardić, dok je on vodio SDP, imao je jedan glas manje pa ga je Grbin micao. Grbin sad sebe vidi i gleda u drugom svjetlu. U svakom slučaju, uloga predsjednika Milanovića u svemu tome sad je naštetila cijelom SDP-u, a istodobno je narušio i vlastiti ugled. To je definitivno tako jer je on biran da bude predsjednik svih građana, a sad se, iz svojih osobnih razloga, stavio u poziciju da brani i pomaže jednoj stranci, SDP-u. Predsjednik bi trebao biti neutralan jer su ga građani i izabrali za predsjednika koji mora imati neutralnu poziciju bez obzira na svoje političko opredjeljenje. Milanović je htio ojačati svoju predsjedničku poziciju, a zapravo je napravio autogol. Pa, kada gledate rezultat SDP-a, onda vidite da je on zapravo loš, nimalo bajan, nimalo uspješan, jer odbijete li mandate koje su na SDP-ovoj listi osvojile Dalija Orešković, Anka Mrak-Taritaš i ostali pojedinci koji nisu u toj stranci, onda vidite da SDP sad ima manji, gori rezultat nego Davor Bernardić dok je vodio SDP – zaključila je komunikologinja Ljiljana Buhač.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije