Stručnjaci otkrili

Zašto ne biste trebali sušiti odjeću u kući?

09.05.2022.
u 14:12

Budući su cijene energije često rastu, mnogi od nas su odbacili sušilice rublja u korist sušenja odjeće na zraku. No, sušenje odjeće u kući nažalost ima svoje nedostatke. Stručnjaci za kvalitetu zraka su objasnili opasnosti držanja vlažne odjeće u zatvorenom prostoru.

U zgradama je plijesan obično uzrokovana nedostatkom ventilacije i povećanom vlagom, a počinje kao gljivice koje prirodno lebde u unutarnjem i vanjskom zraku. 

Iako gljivice obično nisu problem za većinu odraslih, one mogu biti opasne za djecu, kao i za osobe s respiratornim problemima ili slabim imunološkim sustavom. No, kada se te spore talože na površinama i postanu plijesan, mogu uzrokovati alergije, kronične prehlade, iritaciju kože i pogoršati astmu i ekcem.

Najbolji način za borbu protiv plijesni u domu je borba protiv vlažnih uvjeta koje možete pronaći u posebno problematičnim područjima poput kupaonice, a sušenje odjeće u zatvorenom neće pomoći situaciji.

Jenny Turner, stručnjakinja, upozorila je da prilikom sušenja mokre odjeće u kući vlaga iz čistog pranja isparava i taloži se na stropove i zidove, što pogoršava postojeće probleme s plijesni.

“Kako biste smanjili rizik od razvoja plijesni prilikom sušenja mokre odjeće kod kuće, uvijek držite otvoren prozor u prostoriji kako bi višak vlage iz zraka izašao. Budući da se plijesan može brzo nakupiti na zidovima i stropovima, daljnji način da se to spriječi je da koristi odvlaživač zraka”, objasnila je.

Električni odvlaživači rade tako da usisavaju zrak, izvlače višak vlage u spremnik za vodu, a zatim ponovno ispuštaju zrak u atmosferu. Još bolje, Turner predlaže otvaranje prozora i stvaranje protoka zraka kroz vaš dom te da stavite sol na prozorske klupice, prenosi Večernji.

“Još jedan jeftin trik za odvlačenje vlage sa zidova i prozora je postavljanje posuda sa soli na prozorsku dasku kada sušite odjeću, jer će to pomoći apsorbirati višak vlage u zraku”, zaključila je Turner.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?