Zašto nas ovih dana pecka struja kada nešto ili nekog dodirnemo?

07.12.2023.
u 18:29

Sigurno ste nekada doživjeli peckanje kada dodirnete kvaku ili se rukujete s ljudima. Postavlja se pitanje zašto do ovoga dolazi?

Razlog tome je statički elektricitet koji je u ovo doba godine izražen zbog suhog zraka. 

“Cijeli svijet u kome živimo, pa i mi sami smo napravljeni od atoma. Ti atomi imaju elektronski omotač u kome se nalaze elektroni koji su nositelji negativnog naelektriziranja. Različiti materijali koji su napravljeni od atoma, neki malo više vole svoje elektrone, pa ih ne daju, čaki i otimaju tuđe, a neki jedva čekaju da prepuste svoje elektrone“, objašnjava za N1, znanstveni komunikator, Milan Popović.

On dodaje da su materijali koji vole prepustiti svoje elektrone vuna, krzno, svila, a od umjetnih materijala to je najlon, dok su materijali koji vole primati elektrone guma i poliester. Postoje i oni koji ne daju, ali i ne uzimaju elektrone, takav materijal je pamuk.

To sve je razlog naelektriziranosti tijekom zime.

“U pitanju jesu veliki naponi. Od par tisuća do par desetina tisuća volti, ali su to male struje i nisu opasne po naše zdravlje“, rekao je Popović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?