mjau

Zašto mačke vole piti vodu iz slavine?

mačka
25.03.2024.
u 09:20

Mnoge mačke vole piti vodu iz slavine i izbjegavaju vodu koju im vlasnici ostave u zdjelici. Zbog čega je to tako?

Iako su mačke odlični lovci, one postaju gotovo slijepe kada je ispred njih stajaća voda. Neka istraživanja tvrde da moraju šapama dodirnuti vodu kako bi je pokrenule i lakše uočile. Mačke lakše vide vodu koja teče iz slavine, a pomaže im i njezin zvuk. Vlasnici uglavnom stavljaju posudice za vodu što bliže zidu kako im ne bi smetale dok hodaju, no to mačkama ne odgovara, piše Index.hr.

Kada mačku "natjerate" da okrene leđa ostatku sobe, ona se osjeća ranjivo jer joj instinkt govori da je izložena opasnosti. Također, mačke instinktivno pretpostavljaju da voda koja je stajala nije dobra za piće, odnosno da može biti zagađena.

Stajaću vodu su posebno izbjegavale u davnim vremenima, kada ljudi nisu dozvoljavali ljubimcima da spavaju u kući pa su mačke boravile vani. Neke mačke su naročito izbirljive u hrani i piću pa preferiraju vodu iz slavine zato što je hladnija i ima bolji okus, a određene vrste mačaka, kao što su bengalska i maine coon mačka, vole se igrati vodom pa samim tim preferiraju onu iz slavine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?