najčešća pitanja na internetu

"Zašto BiH ima dva imena?", "Je li u Aziji?", "Tko je pobijedio u ratu?"

26.02.2024.
u 18:42

Što ih zanima i što traže preko Googlea: Strance zanima "zašto BiH nije u Europskoj uniji", "je li BiH bogata ili siromašna država", a neka od pitanja odnose se i na to "je li BiH islamska država"

Pojavom interneta svijet je postao "malo selo" te svatko vrlo brzo uz pomoć Googleova pretraživača može doći ili barem pokušati doći do informacije koja ga zanima, piše Večernji list BiH.

Tvrtka CashNetUSA objavila je zanimljivu kartu koja pokazuje najčešća pitanja stanovnika SAD-a o europskim zemljama. Prema podacima ove tvrtke, Amerikance, kada je riječ o Srbiji, najviše zanima podržava li ta zemlja Rusiju. Kod Hrvatske su se najviše pitali ima li cijelu obalu. Ime Crne Gore im je simpatično te su se raspitivali zašto ta zemlja ima španjolsko ime. Za Rusiju ih je mučilo pitanje zbog čega želi Černobil.

Pitanja o BiH

Kada je riječ o informacijama spomenute tvrtke, Amerikanci se o Bosni i Hercegovini najviše pitaju zbog čega ova zemlja ima dva imena. Međutim, nisu oni jedini koji se na internetu žele informirati o našoj zemlji, pitanja Googleovu pretraživaču postavljaju stranci iz raznih zemalja. Među pitanjima dominiraju ona osoba koje imaju u planu posjetiti BiH ili bi to barem voljeli napraviti u idućem razdoblju, zbog čega ih najviše zanima kakvi su Bosanci i Hercegovci ljudi, što se može vidjeti u ovoj zemlji te razlozi zbog kojih je dobro posjetiti BiH. Neke od njih zanima povijest ove zemlje, a nerijetko pitaju je li ona najstarija zemlja Starog Kontinenta. Budući da planiraju putovanje, nerijetko ih zanima i zemljopisni položaj same zemlje, njezine prirodne ljepote, klima… Neki od njih imaju dvojbu je li riječ o jednoj ili dvije države, a neki BiH zemljopisno smještaju u Aziju ili pak Afriku.

Što guglaju domaći

Među onima koji se raspituju o Bosni i Hercegovini nisu rijetka ni pitanja o ratu u BiH, poput onih "tko je pobijedio u ratu u BiH", "Zašto je NATO intervenirao", "Koliko je ljudi tijekom rata ubijeno u BiH". Strance zanima i "zašto BiH nije u Europskoj uniji", a jedno od pitanja je i "je li to bogata ili siromašna država", zatim se neka od pitanja odnose na to "je li BiH islamska država". Uz navedeno, strance zanima i kako izgleda život u BiH i "je li to fina država".

Kada je pak riječ o stanovnicima BiH, kako je objavljeno, oni također vrlo često za veliki broj nejasnoća koriste upravo Googleov pretraživač, objavila je tvrtka CashNetUSA na karti. Podaci pokazuju kako su tijekom prošle godine najčešće u pretraživač upisivali pojmove poput "vaktija 2023.", "crkveni kalendar 2023." i "pravoslavni kalendar". Također, porast pretraga u BiH zabilježili su izrazi "Balkan prenosi", "Zadruga 6", "AliExpress", ali i pojedine kladionice i internetske stranice za objavljivanje osmrtnica. Iz godine u godinu sve više se pretražuju online trgovine raznih brendova - od odjeće do namještaja i kućanskih potrepština. Stanovnici BiH Googleov pretraživač često koriste i kako bi pročitali vijesti u medijima, odnosno unose nazive raznih internetskih portala. Među čestim pretragama kako se navodi u ovom zanimljivom istraživanju su stranice s vremenskom prognozom, zatim sportski rezultati, Googleov prevoditelj, kao i ključne riječi povezane s nazivom "Bosna i Hercegovina", ali i "Sarajevo", "Banja Luka", "vijesti"…

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije