projekt “Iuvenes Fructus

Zapošljavanjem vratiti mlade ljude u Kornicu

10.09.2018.
u 10:41

Početkom nove školske godine i polaznici, budući mladi poljoprivrednici, vratili su se svojim obvezama u sklopu projekta “Iuvenes Fructus” koji se odvija u povratničkom selu Bosanske Posavine Kornici. Teoriju i praksu spajaju u jedno kako bi educirali mlade za pokretanje vlastitog biznisa, a time i stvarali pretpostavke da u aktualno vrijeme odlaska prema zapadu mladi ipak odluče ostati u rodnom kraju na području koje je nekad slovilo kao hraniteljica Bosne i Hercegovine.

“Iuvenes Fructus”

Projekt zajedničkim snagama nastavljaju i ove godine provoditi Nadbiskupijski centar za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” i poduzeće Zorg-in d.o.o.

Kroz projekt rade s mladima od 18 do 35 godina koji nakon završetka školovanja nisu nastavili školovanje na fakultetima, imaju poteškoća pri pronalasku posla, a s posebnim naglaskom na mlade koji dolaze iz mjesta koja su opustošena za vrijeme rata i još uvijek su u fazi povratka i obnove. Tijekom rada skupina mladih zajedno je učila, radila i stekla prijeko potrebne radne navike.

Ne čudi stoga što je upravo Kornica, u kojoj živi tek četrdesetak povratničkih obitelji, odabrana za mjesto realiziranja projekta.

U projektu “Iuvenes Fructus” značajni su partneri (Renovabis - katolička karitativna organizacija, te međunarodna organizacija “World Vision”), ali također i mladi stručnjaci iz oblasti poljoprivrede Jozo Miletić i prof. Blažanović.

- Naravno, u tom lancu mi smo samo jedna karika jer cijela zajednica treba pokrenuti mehanizme da se poljoprivreda stavi u prioritet, potiče i omogućava da se živi od svojega rada, a kada mladi budu imali dovoljno prihoda da zarade onoliko koliko zapravo i vrijedi rad u ovoj tvornici pod otvorenim nebom, neće razmišljati o odlasku, već kako dalje razvijati svoj biznis u rodnom kraju - smatra Jozo Miletić, mladi stručnjak iz oblasti poljoprivrede, koji je, umjesto života u rodnom Bugojnu i Zagrebu, izabrao Posavinu, gdje se može potvrditi kao poljoprivredni stručnjak, ali i edukator.

Također je značajan doprinos projektu i mlade profesorice iz Srednje strukovne škole u Orašju Gorane Blažanović koja svake subote s polaznicima projekta prolazi teorijski i praktični dio kako bi im prenijela svoje znanje iz oblasti agrara. Posljednje je predavanje bilo o važnim agrotehničkim operacijama kojima se ubiru plodovi cjelogodišnjeg truda i rada. Gospodarstvenik Petar Lušo konkretnim projektom pokazuje kako se vraća mladost u povratničku Posavinu.

Projekt “Iuvenes Fructus” odvija se pod okriljem tvrtke Zorg-in d.o.o. vlasnika Petra Luše koji tim, ali i nizom drugih projekata, svojoj rodnoj Kornici želi otvoriti vrata jednog novog poglavlja u kojem će se u tom živopisnom posavskom selu oživiti mladost.

Novi izgled

Razloga ima jer područje je već sada izmijenilo značajno svoj izgled. Umjesto zapuštenih oranica, veliki dio sela Kornice dobilo je novi izgled. Pašnjaci su pretvoreni u plodne voćnjake s plodovima koji su ekološki zdravi, a završnica je u mini tvornici za preradu voća iz koje teče prirodan sok bez konzervansa i drugih umjetnih pripravaka.

Već su se okitili i brojnim nagradama stručnjaka na sajmovima u BiH i RH koji najviše ocjene daju za plodove Kornice. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?