Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zaposlit će se još 30 federalnih inspektora

18. kolovoza 2016. u 14:22 0 komentara 254 prikaza
inspekcija

Vlada FBiH usvojila je izvješće Federalne uprave za inspekcijske poslove o izvršenim pojačanim inspekcijskim nadzorima u oblasti radnih odnosa, unutarnje trgovine, obrta, ugostiteljstva, kontrole obavljanja neregistrirane djelatnosti i primjene fiskalizacije.

Vlada je FUIP obvezala da federalnim ministarstvima pravde, trgovine, financija, te rada i socijalne politike hitno dostavi inicijative za izmjenu propisa iz pojedinih oblasti, a radi suzbijanja "sive ekonomije". Ministarstva su dužna da hitno razmotre i, po potrebi, usuglase i Vladi na usvajanje dostave predložene izmjene propisa koje utječu na razvoj "sive ekonomije".

FUIP će, u suradnji sa županijskim inspekcijskim organima, nastaviti nadzor u segmentu primjene fiskalizacije i poštivanja radno-pravnog zakonodavstva, naročito kod subjekata kod kojih je zabilježena praksa nezakonitog djelovanja i kojima je u prethodnim nadzorima izrečena privremena mjera zabrane rada, kao i tamo gdje su naložene upravne mjere otklanjanja nedostataka.

Zadužena je Porezna uprava FBiH da, na zahtjev Federalne uprave za inspekcijske poslove i županijskih inspekcijskih organa nadležnih za oblast radno-pravnog zakonodavstva, omogući izravan pristup elektronskom Jedinstvenom sustavu registracije, kontrole i naplate doprinosa poreznih obveznika radi provjere statusa zaposlenika, odnosno kontrole prijava i odjava i promjena u tijeku osiguranja.

Vlada je obvezala Federalno ministarstvo financija i Poreznu upravu FBiH da pojačaju aktivnosti na obuci sveukupnog javnog mjenja o značaju i potrebi zahtjevanja izdavanja fiskalnog računa u prometu robe i usluga.

Vladama županija je preporučeno da, u skladu s važećim urbanističkim planom općina, putem odgovarajućih službi poduzmu mjere uklanjanja nelegalno izgrađenih objekata koji su u sprezi obavljanjem nelegalnih djelatnosti, naročito u gradskim centrima. S tim u vezi, neophodno je revidirati ili stornirati dokumentaciju koja može biti dovedena u vezu s tim pojavama.

Radi podizanja očekivane efektivnosti u pogledu ostvarenja većih rezultata u borbi protiv "sive ekomomije", Vlada je Federalnoj upravi za inspekcijske poslove dala suglasnost za prijem u radni odnos 30 federalnih inspektora, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.