Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zapečaćena 92 objekata, otkriven 2101 radnik "na crno"

Porezna uprava FBiH je tijekom jednodnevne akcije, na području Federacije BiH, izvršila 5.681 kontrolu i otkrila 2101 radnika sa neriješenim radno-pravnim statusom
09. rujna 2016. u 15:41 0 komentara 253 prikaza
Porezna uprava FBiH

Porezna uprava Federacije BiH je 7. i 8. rujna 2016. godine, na prostoru Federacije BiH, izvršila ukupno 356 inspekcijskih nadzora. Inspekcijskim nadzorom bili su obuhvaćeni većinom porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva i trgovine.

U tijeku inspekcijskih nadzora inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 133 neprijavljena radnika i 54 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 92 objekata i izdano je 248 prekršajnih naloga, s izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 529.100,00 KM.

U tijeku ovih aktivnosti inspektori Porezne uprave su u 4 slučaja onemogućeni u vršenju svojih dužnosti, te su postupci okončani uz asistenciju policije i podnošenje krivičnih prijava nadležnom tužiteljstvu koji poduzima radnje iz svoje nadležnosti.

Porezna uprava Federacije BiH se ovim putem zahvaljuje policijskom komesaru Ministarstva Sarajevske županije i Jedinici za podršku, PU Centar i PU Novi Grad na pruženoj pomoći.

Porezna uprava poziva porezne obveznike da ne sprečavaju službene osobe Uprave da izvršavaju dužnosti. Sprečavanje inspektora da izvršavaju svoje poslove predstavlja krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora do 3 godine. Porezna uprava je odlučna provesti aktivnosti iz svoje nadležnosti i prema osobama koja se tome suprotstavljaju posegnut će za maksimalnim sankcijama.

Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima. 

Porezna uprava Federacije BiH je tijekom 24 provedene jednodnevne akcije, na području Federacije BiH, izvršila 5.681 kontrolu i otkrila 2101 radnika sa neriješenim radno-pravnim statusom (rad na crno), te utvrdila da je 970 objekata radilo bez odobrenja za rad, 513 objekta bez fiskalnog uređaja, a da 1.697 subjekta nije izdavalo račune. 

Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečatila je 1.440 poslovnih objekata i izdala 3.679 prekršajnih naloga s izrečenim novčanim sankcijama u iznosu od 7.981.220,00 KM. Rezultate ovih aktivnosti po županijskim poreznim uredima možete vidjeti na WEB stranici Porezne uprave.

Pozivamo porezne obveznike da teško zarađeni novac ne troše na plaćanje kazni i kamata već da posluju legalno, a novac da koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima… Ne ostvarujte kratkoročne dobitke za veće dugoročne gubitke.

Porezna uprava svoj uspjeh ne želi mjeriti time koliko ste platili kazni ili koliko je zapečaćeno objekata. Naš i vaš uspjeh će biti na zavidnoj razini kada vi sami budete prijavljivali i plaćali porezne obveze, a Porezna uprava što manje primjenjivala sankcije. Cilj Porezne uprave jeste da svaki porezni obveznik izvršava svoje porezne obveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika, odnosno da postupa u skladu s poreznim i drugim propisima FBiH, da bude partner poreznim obveznicima, a ne da ih kažnjava.

Porezna uprava FBiH nastavit će aktivnosti na kontroli i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike da poštuju zakone, kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima. 

Poštovani građani, ovo je vaša domovina i u njoj trebate biti sretni. Ne dozvolite da vašu sreću umanjuju oni koji varaju državu i neplaćaju poreze. Učinite korak za domovinu i svoju sreću i Poreznoj upravi Federacije BiH, uz punu diskeciju, prijavite nepoštivanje poreznih zakona. Prijave se mogu dostaviti putem: e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba; putem SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, i putem besplatnog poziva 080 020 333, priopćeno je iz Porezne uprave FBiH. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.