Trećina tumorskih bolesti probavni sustav

“Zapadni” način života povećao broj teških bolesti

Simpozij gastroenterologa u Mostaru
Foto: Zoran Krešić
1/2
08.06.2014.
u 10:07

Velika uloga asocijacije gastroenterologa u poboljšanju načina prevencije i liječenja

Stres i tzv. vesternizacija življenja umnogome povećava broj osoba koje imaju problema s gastroenterološkim bolestima i broj bolesnika se povećava, kao i osoba koje obolijevaju od karcinoma, podaci su koje su iznijeli eminentni regionalni stručnjaci u oblasti gastroenterologije na simpoziju koji su u hotelu Mepas u Mostaru organizirali Sveučilišna klinička bolnica, Medicinski fakultet Sveučilišta, Liječnička komora HNŽ-a i Asocijacija gastroenterologa i hepatologa BiH.

Eminentna imena regije

“Ovo je jedan od naših redovitih sastanaka Asocijacije gastroenterologa i hepatologa BiH i mi uvijek u sklopu toga sastanaka organiziramo međunarodne simpozije. Čast mi je što su eminentna imena iz regije s nama. Želimo da uvijek nove aktualne teme predstavimo na stručnim simpozijima na kojemu se mogu uvjeriti u novosti u pristupu prevencije i pristupu liječenju ovih bolesti”, rekao je predsjednik Asocijacije i dekan Medicinskog fakulteta dr. Milenko Bevanda. 
“Stres ima značaja kod pacijenata s upalnim bolestima crijeva, ne možemo reći da je ključni činitelj ili da ih uzrokuje. Nema razlike jesmo li u Europskoj uniji ili izvan nje. Mi imamo potpuno isti način življenja koji je također primijećen kod ove bolesti. A to je tzv. vesternizacija življenja. Zapadna Europa ima praktično istu učestalost, i u tendenciji je rasta što je još gora stvar, a mi viđamo sve više pacijenata koji boluju od ulceroznog kolitisa i Chronove bolesti”, rekao je prof. dr. Dino Tarabar, ugledni gastroenterolog iz Beograda. Po riječima uglednog slovenskog stručnjaka prof. dr. Boruta Štabuca, trećina smrtnih slučajeva uzrokuju ove bolesti. 
 “Tumorska oboljenja probavnog sustava predstavljaju jednu trećinu svih malignih bolesti. Uz to predstavljaju jednu trećinu svih smrti zbog karcinoma. Upravo tu gastroenterologija ima središnju ulogu, ne samo u dijagnostici, u prevenciji, nego i u ranom liječenju. Kao i drugi, mi gastroenterolozi možemo izliječiti bolesnike jednim ranim otkrivanjem oboljenje”, objasnio je Štabuc.

Registar rizičnih osoba

Ministrica zdravstva Tuzlanske županije dr. Nada čalić Pavlović istaknula je kako je za BiH važno početi raditi na izradi registra kako bi se prepoznale osobe koje potencijalno mogu oboljeti od karcinoma crijeva te prevencije. Prof. dr. Enver Zerem iz Tuzle ocijenio je da je Asocijacija gastroenterologa jako puno dobila s dr. Bevandom na čelu i bila pionir povezivanja zbog razmjene iskustava i pomoći pacijentima. Tijekom dvodnevnog simpozija predstavljena su iskustva o načinima liječenja upalnih bolesti, karcinoma želuca, hepatitisa, celijakije, akutnog pankreasa.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?