Ekonomski forum u Dubrovniku

Zanimljivim panelom završeno jubilarno 20. izdanje

07.12.2023.
u 12:01

Drugog dana XX Međunarodnog ekonomskog foruma „Korporativno upravljanje“ koji se održava u Dubrovniku u organizaciji konzultantske kuće Revicon, razgovaralo se o održivom financiranju kao središtu financijskog sustava. Panelisti su govorili o instrumentima za ozelenjavanje financijskog sustava, razvoju ESG-a u financijskim institucijama, ulozi financijskih direktora u ESG-u, uvođenju ESG rejtinga, uvođenju Impact financing kreditnih linija, te ESG-u i održivom financijskom poslovanju na tržištu kapitala.
Panel diskusija na temu “Održivo financiranje u središtu financijskog sustava“ čiji je moderator bio generalni direktor Revicona Marin Ivanišević ponudila je zanimljive i sadržajne analize i diskusije.

Jedan od panelista bio je i Senad Softić, guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine koji je, između ostalog, istaknuo da je Centralna banka BiH otpočela sa procesom investiranja dijela portfolija svojih deviznih rezervi i u zelene obveznice.

'Promjene u klimi su utjecale na ljude i njihove ekonomske uvjete kroz povijest i ovo će se nastaviti i u budućnosti. Troškovi klimatskih promjena su rezultat kombinacije faktora, kao što su na primjer ekstremnije vremenske prilike, porast nivoa mora i poplave, oštećeni eko sustavi i financijska nestabilnost', izjavio je Softić.
'Globalno zagrijavanje i češće vremenske nepogode uzrokuju negativne šokove na ponudu i potražnju koje utječu na nivo cijena. Klimatske promjene predstavljaju potencijalnu prijetnju i financijskom sustavu kroz materijalizaciju fizičkih rizika, tranzicijskih rizika ili rizika odgovornosti. Klimatske promjene i njihov utjecaj na globalnu ekonomiju podigle su svijest i centralnih banaka o značaju koji ove promjene imaju na financijsku stabilnost, superviziju, monetarnu politiku i upravljanje javnom imovinom. U skladu sa ovim, pitanje ESG se našlo među glavnim izazovima sa kojima se centralne banke suočavaju prilikom investiranja deviznih rezervi u 2022. godini. Centralna banka BiH je, u okviru zakonskih ovlaštenja, a prateći svjetske trendove društvene odgovornosti, otpočela sa procesom investiranja dijela portfolija svojih deviznih rezervi i u zelene obveznice', zaključio je guverner Centralne banke BiH.
Posjetitelji su u sklopu ovog panela imali priliku čuti i Jasmina Mahmuzića, direktora Agencije za bankarstvo FBiH koji se osvrnuo na razvoj ESG-a u financijskim institucijama. 

'Rastući značaj tzv. „zelenog“ financiranja i evidentni trendovi u pogledu klimatske i ekološke održivosti reflektiraju se na bankarsku industriju, kao i supervizorsku procjenu sustava upravljanja rizicima i integriranja klimatskih i ekoloških rizika u postojeći okvir za upravljanje rizicima', naveo je Mahmuzić u uvodnom izlaganju.
'Agencija za bankarstvo FBiH je u veljači 2022. godine provela analizu trenutnog stanja u bankarskom sektoru sa aspekta klimatskih i okolišnih rizika putem Upitnika o klimatskim i okolišnim rizicima u FBiH. Analiza je pokazala da su banke u FBiH svjesne postojanja navedenih rizika, ali da je napredak u ovom segmentu još uvijek na niskom nivou. Banke procjenjuju da utjecaj rizika povezanih sa klimom i okolišem na poslovanje neće biti značajan u kratkom roku. Najznačajniji napredak postignut je u segmentu „zelenih“ proizvoda. Agencija za bankarstvo FBiH će kontinuirano provoditi analize stepena usklađenosti bankarskog sektora sa regulatornim zahtjevima u ovom kontekstu, a s ciljem utvrđivanja razumijevanja i praksi banaka, kao i nedostataka i potreba za unaprjeđenjem', zaključio je.

Govornik na današnjem panelu bio je i Ademir Osmanović, direktor Raiffeisen INVEST-a, Društva za upravljanje fondovima koji je naglasak stavio na ESG i održivo financijsko poslovanje na tržištu kapitala.

'Uključivanje ESG principa u proces investiranja predstavlja preokret sa korištenja tradicionalnih financijskih pokazatelja na kojima se baziraju investicijske odluke. Investitori sada pristupaju holistički i razmatraju ne samo financijske performanse već i okolišne, društvene i upravljačke aspekte kompanija, što doprinosi unaprijeđenom razumijevanju rizika i povrata na ulaganja. Kompanije sa jakim ESG strategijama se sve češće posmatraju kao tržišni lideri, te se izdvajaju i privlače savjesne klijente unapređujući vrijednost brenda. ESG ocjene i indeksi dobivaju na značaju kao mjerila za održivost, a kompanije nastoje poboljšati svoje ESG rezultate kako bi privukle ulaganja', zaključio je Osmanović.
Pored navedenih panelista još su govorili i Marko Čižmek iz Valamar grupacije te Silvije Orsag koji su iznijeli zanimljiva mišljenja i osvrte na teme uloge financijskih direktora u ESG-u kao i na uvođenje Impact financing kreditnih linija.

Današnjim panelom je i službeno zatvoren jubilarni dvadeseti ekonomski forum u Dubrovniku koji je brojnim posjetiteljima ponudio mnoge zanimljive i interaktivne sadržaje s naglaskom na korporativno upravljanje i pojam ESG koji će u budućnosti s pravom zauzimati sve veći prostor u medijskim stupcima. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije