Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zanimljiva optička varka poigrat će vam se s mozgom: Pomiče li se slika ili ne?

Iluzija sadrži veliki crni ovalni oblik okružen tamnom aureolom na bijeloj pozadini ispunjenoj manjim crnim elipsama.
25. studenoga 2022. u 07:43 0 komentara 128 prikaza
Foto: Facebook

Jedna neobična optička varka ozbiljno će pomutiti vaš um i učiniti da vidite stvari koje se zapravo ne događaju.

Naime, kada pogledate ovu ilustraciju, izgledat će vam kao da se crna točka naglo širi. Istraživači su proučavali iluziju i sumnjaju da vara mozak promatrača da pomisli da se kreću u zamračeni prostor, poput špilje, tunela ili čak crne rupe, izvještava Mirror. 

Iluzija sadrži veliki crni ovalni oblik okružen tamnom aureolom na bijeloj pozadini ispunjenoj manjim crnim elipsama.

Dok promatrač zuri u optičku iluziju, tamni ovalni oblik obično će se proširiti prema van na nekoliko sekundi, dajući nadimak iluziji  'crna rupa koja se širi'.

 | Autor : Facebook Foto: Facebook

U studiji, koja je izvorno objavljena u časopisu Frontiers in Human Neuroscience, istraživači su otkrili da je 86% sudionika koji su pogledali sliku izjavilo da je vidjelo tamnu mrlju koja se širi. Tim sumnja da se iluzija igra s percepcijom mozga o promjeni razina svjetla.

Voditelj istraživanja Bruno Laeng, psiholog sa Sveučilišta u Oslu u Norveškoj, objasnio je u izjavi da je rupa koja se širi vrlo dramatična iluzija i dodao da ona vara um da povjeruje da je došlo do promjene svjetline kao da je promatrač krenuo u rupu ili tunel.

Grupa istraživača je otkrila da slika izaziva prirodnu reakciju u mozgu koja predviđa kada će se svjetlost promijeniti, potičući zjenice na skupljanje ili širenje zbog nadolazećeg poremećaja. To je isti osjećaj koji ljudi imaju kada uđu u mračni prostor.

Dok su provodili studiju, istraživači su koristili posebne kamere za praćenje pokreta očiju dok je promatrač gledao u iluziju. Otkrili su da su se zjenice ispitanika širile dok su gledali iluziju.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.