Zanimljiva mapa Europe: Zemlje regije znatno manje jedu krumpir od BiH

krumpir
Shutterstock
25.05.2023.
u 21:28

Web stranica Vivid Maps podijelila je zanimljive podatke o konzumaciji krumpira u Europi na godišnjem nivou.

Ova mapa kreirana je prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) iz 2020. godine, a prikazuje prosjek konzumacije krumpira u kilogramima po stanovniku svake europske države.

Ono što se ističe jeste svakako visoka potrošnja. Naime, europske zemlje smatraju se najvećim potrošačima ove namirnice. Tako su na prvom mjestu stanovnici Bjelorusije s 170 kilograma po stanovniku godišnje. Prate ih stanovnici Ukrajine sa 126 kilograma, a treće mjesto dijele Poljska i Rumnjska, čiji stanovnici u prosjeku godišnje pojedu do 100 kilograma godišnje.

Foto: Instagram

Foto: Instagram

Stanovnici BiH našli su se na petom mjestu ove mape s prosječnom konzumacijom od 92 kilograma. Ispred BiH nalazi se Nizozemska koja konzumira jedan kilogram više od stanovnika BiH.

Kada je riječ o regiji, najbliža BiH po konzumaciji krumpira je Sjeverna Makedonija s potrošnjom od 61 kilogram godišnje. Podaci o ostalim zemljama regiona govore da je konzumacija krumpira znatno manja u odnosu na BiH.

Tako stanovnici Albanije i Slovenije potroše do 46 kilograma godišnje po osobi. U Srbij je prosjek 44 kilograma, a u Hrvatskoj 40 kilograma. Stanovnici Crne Gore najmanje konzumiraju krumpir u regionu, gdje je prosječna potrošnja po osobi samo 31 kilogram.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?