NEVJEROJATAN SLUČAJ U AMERICI

Žalio se na česte migrene pa ostao šokiran nalazima mozga: Za sve kriva nedovoljno pečena slanina?

glavobolja
Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL
14.03.2024.
u 19:39

Skeniranjem mozga pronađena su jajašca trakavice i dijagnosticirana mu je cisticerkoza.

Čovjeku iz SAD-a koji se žalio na česte migrene otkriveno je da ima jajašca trakavice u mozgu, što je vjerojatno povezano s jedenjem nedovoljno pečene slanine. 52-godišnjak je posjetio svog liječnika nakon što su mu se uobičajene migrene pogoršale i njegove obične tablete prestale djelovati. Skeniranjem su zatim pronađena jajašca trakavice u njegovom mozgu - i dijagnosticirana cisticerkoza, piše BBC

Cisticerkoza je vrsta infekcije uzrokovana jajima ili ličinkama parazita Taenia solium, također poznatog kao svinjska trakavica, koja može dovesti do razvoja cista u mozgu. Netko s trakavicama može se zaraziti jajima trakavice - proces poznat kao autoinfekcija - koja mogu izaći iz tijela kao otpad i zaraziti druge u istom domu. Konzumiranje nedovoljno pečene svinjetine ne može izravno izazvati cisticerkozu.

Bilježeći slučaj u American Journal of Case Reports, liječnici su napisali da se "može samo nagađati" da je čovjekova cisticerkoza prenijeta autoinfekcijom nakon "nepravilnog pranja ruku". S obzirom na njegovu "sklonost nedovoljno kuhanoj svinjetini", liječnici su pretpostavili da je dobio trakavicu zbog svojih "prehrambenih navika". 

Pacijent je reagirao na antiparazitske i protuupalne lijekove i od tada se potpuno oporavio. Jajašca trakavice šire se preko hrane, vode ili površina kontaminiranih fekalijama. Ljudi gutaju jaja kada jedu kontaminiranu hranu ili stavljaju kontaminirane prste u usta. Netko s trakavicama može zaraziti sebe - ili sebe (autoinfekcija) i druge članove obitelji, piše BBC.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?