poslodavci uvjetuju

Žale se na nedostatak radnika, a za trgovce traže poliglote

20.01.2019.
u 18:06

Unatoč gotovo pola milijuna nezaposlenih, pojedini poslodavci žale se da ne mogu pronaći dovoljno radnika ili im za to treba dugo vremena. Za problem krive iseljavanje, što je u BiH uistinu uzelo maha, ali ne spominju uvjete koje nude i kvalifikacije koje od radnika traže, piše Večernji list BiH.

Iako BiH manjka visokoobrazovanog kadra, poslodavci često traže prekvalificirane radnike i u oglasima za posao navode uvjete koji se teško mogu ispuniti. O tome svjedoče i oglasi na portalima koji se bave posredovanjem u zapošljavanju. Problem nije nedostatak kadra koji ispunjava tražene uvjete, ali te kvalifikacije zahtijevaju bolje uvjete i dvostruko veću plaću.

Preveliki zahtjevi

Pa tako i sada, kad se žale da radnika nema, poslodavci uvjete natječaja nisu prilagodili stanju na tržištu. Štoviše, još uvijek traže prekvalificirane radnike. “Traži se trgovac za rad u salonu namještaja. Uvjet: radno iskustvo, poznavanje rada na računalu i engleski jezik”, glasi jedan od bh. natječaja za posao. “Traži se sobarica s poznavanjem engleskog jezika” još jedan je u najmanju ruku čudnih oglasa posebno imajući u vidu kakve se plaće nude za navedene poslove. Nezaposleni koji konkurira za trgovca, najčešće u trgovinama obuće i sportske odjeće, sve češće se susreće sa zahtjevom da mora dobro da znati i engleski jezik. Iako je riječ o prodajnim objektima u koje stranci definitivno slabo zalaze, njihovi vlasnici u posljednje vrijeme traže da kandidati odlično vladaju spomenutim jezikom, inače na posao ne mogu računati. Kako je za Srpskainfo.com kazala Dragana P. (38) iz Banje Luke, ranije je jedan od preduvjeta bio da žena koja se javlja na oglas bude mlada, a sada je na red došlo znanje engleskog jezika.

– Budući da sam nezaposlena, svakodnevno pratim oglase za posao. U posljednje vrijeme u trgovinama odjeće i obuće traže dobro poznavanje engleskog jezika. Solidno znam taj jezik, ali to nije bilo dovoljno da dobijem posao. Svi se žale da nema radnika, a, evo, i za prodaju gumenih čizama i majica treba nam strani jezik, iako je jasno da stranci ovu robu ne kupuju kod nas – kazala je Dragana. U Savezu sindikata RS ističu kako je zahtijevanje engleskog jezika za prodaju odjeće dokaz da na tržištu još ima radne snage, odnosno da poslodavci još mogu postavljati uvjete zaposlenja, ma kako oni bili nelogični.

– Razumijem da se strani jezik traži u nekom hotelu, restoranu, trgovini gdje se prodaju robe široke potrošnje, ali ne i u trgovinama sportske opreme i cipela. Vidjet ćemo što će biti kad ode još ljudi s ovih prostora, pa doslovno više ne bude imao tko raditi – kazao je portalu potpredsjednik Saveza Tane Peulić.

Diskriminacija

Osim zahtjeva za kvalifikacijom znatno većom od potrebne, u natječaju se često susreće i diskriminacija. U jednom od aktivnih natječaja traže čistačicu starosti između 30 i 45 godina, dok u drugom stoji “sposobnost kreativnog i gramatički točnog pismenog izražavanja na bosanskom jeziku”, a nije riječ o profesoru bosanskog jezika te unatoč tome što su u BiH tri jezika službena. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?