Imenovanja

Zakoni po uzoru na Federaciju, i županije mijenjaju “vječite“ tajnike

radnik
19.03.2016.
u 14:51

Neke županije žele donijeti svoj zakon o državnoj službi koji će ograničiti mandat tajnicima ministarstava, pomoćnicima

Nakon što su u Tuzlanskoj županiji odlučili donijeti svoj zakon o državnoj službi koji će unijeti i određene promjene u smislu da će se ograničiti mandati tajnicima ministarstava, pomoćnicima, i u drugim županijama će ići u pravcu donošenja tog zakona. Međutim, još uvijek je nedoumica koliko je dobro da se ministrima omogući da oni biraju svoje tajnike, pomoćnike, što će ići na odobravanje vladama, a što do sada nije bio slučaj, piše Faktor. 

- Zeničko-dobojska županija planira donošenje svog zakona o državnoj službi. Programom rada Vlade i Skupštine ZDŽ za 2016. godinu te Akcijskim planom ZDŽ za realizaciju Reformske agende za BiH za razdoblje 2015-2018. predviđa se donošenje zakona o državnoj službi. Ali o pravnim rješenjima koja se tiču statusa državnih službenika smatramo da je još preuranjeno i profesionalno je neozbiljno govoriti, pojašnjava Miralem Galijašević, premijer ZDŽ. 

Dodaje da će se u svakom slučaju prilikom izrade zakona uzeti u razmatranje i pravna rješenja drugih županija, odnosno pravna rješenja koja se tiču statusa državnih službenika kako je to regulirao i federalni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi.

Jasmin Duvnjak, zastupnik u Skupštini ZDŽ, kaže da su u ovom trenutku oprečna stajališta.

- Dosta je onih koji zagovaraju profesionalnu državnu službu u kojoj neće izvršna politička vlast nominirati i birati najbliže suradnike u uredima, pomoćnike i tajnike. Tako da se još uvijek se ne zna treba li ostaviti kako jeste ili unijeti promjene. Nisam ni ja siguran koji je to koncept koji će osigurati efikasnost, odgovornost i transparentnost onih koji obnašaju čelne pozicije državnih službenika, govori Duvnjak.

Dodaje kako opet ima prednosti i to kada bi ministri birali tajnike, pomoćnike.

- Nije isključeno da bi i to moglo osigurati neku vrstu dodatne energičnosti, odgovornosti, ali smo svjedoci da se na taj način mogu imenovati oni koji su dominantno politički orijentirani. I za koje stručno i radno iskustvo neće biti opredjeljujuće u tom izboru. S druge strane, zabilježene su manjkavosti “vječitih” pomoćnika ministara, tajnika, kod kojih je kroz zakonski zabetoniranu poziciju došlo do oslabljene efikasnosti, kvalitete rada, mišljenja je Duvnjak.

Jasmin Musić, savjetnik premijera Unsko-sanske županije kaže kako će oni pratiti aktivnosti ostalih županija i koordinirano djelovati u skladu s Reformskom agendom. 

"Sve ono što je propisano time i Unsko-sanska županija će pratiti. Promjena je uvijek dobra", kazao je Musić.

Podsjećnja radi, u narednom razdoblju trebalo bi biti završeno do sada najveće kadrovsko pospremanje u Federalnoj vladi i nekim drugim institucijama. Naime, svi organi uprave bi trebali izraditi prijedloge novih pravilnika koji trebaju biti usklađeni s izmjenama Zakona o državnoj službi FBiH, raspisati natječaje i obaviti imenovanja na pozicije za koje će biti raspisani natječaji. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?