USTAVNOPRAVNo povjerenstvo

Zakon o vjerskim blagdanima bez podrške Srba u Parlamentu

sejdnica
11.01.2016.
u 14:44

Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma parlamenta BiH danas je bez glasova podrške srpskih članova Povjerenstva podržala principe Prijedloga zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih blagdana u BiH, a koji je u parlamentarnu procedru uputilo Vijeće ministara BiH.

Zamjenik predsjedatelja Povjerenstva Aleksandra Pandurević istaknula je kako je BiH sporazumima s Vatikanom i Srpskom pravoslavnom crkvom /SPC/ jasno preuzela obvezu da posebnim zakonom uredi pitanje vjerskih blagdana, ali su sporni datumi koji su određeni.

- Nažalost, imamo koliziju između mišljenja Međureligijskog vijeća i onoga što piše u Sporazumu sa SPC. U Sporazumu sa SPC se kaže da će pravoslavni vjernici imati slobodan dan za vrijeme krsne slave, a u ovom zakonu tog dana nema - rekla je Pandurević novinarima.

Za nju je sporno i da 9. siječanj bude vjerski blagdan.

- Republika Srpska ima sekularno zakonodavstvo i 9. siječanj nije vjerski blagdan, on je blagdan svih građana koji žive u R. Srpskoj zbog čega ga ne treba svoditi na vjerski blagdan - rekla je Pandurević, objasnivši da se u Sporazumu sa SPC ne navode točni datumi.

Član Povjerenstva i zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Lazar Prodanović istaknuo je da je oblast vjerskih blagdana u nadležnosti entiteta, zbog čega nije dao podršku ovom zakonskom prijedlogu.

- Smatram i da je potrebno definirati neradne dane za zaposlene u institucijama BiH i ne navoditi nazive vjerskih blagdana kako bi se dala mogućnost svim vjernicima da imaju jednako pravo, odnosno da ne određujemo nikome pravo na to kada će imati plaćen neradni dan - rekao je Prodanović.

On je najavio kako zastupnici SNSD-a neće sutra podržati u prvom čitanju Prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih blagdana u BiH.

Član Povjerenstva i predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto smatra kako je ovaj zakon trebalo još ranije usvojiti.

Prema njenim riječima, predloženi zakon ne diskriminira nikoga i moguće je u amandmanskoj fazi popraviti eventualne nedostatke.

Prema riječima člana Povjerenstva i zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma Šefika DŽaferovića, biti će potrebno izvršiti usklađivanje zakona da bi se osigurala jednaka prava svim građanima BiH.

Članovi Povjerenstva Momčilo Novaković iz NDP-a i Damir Arnaut iz SBB-a smatraju kako je predloženi zakon diskriminirajući jer ne tretira sve građane BiH, među njima ni građane koji se ne izjašnjavaju po vjerskom osnovu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije