Ustavni sud BiH

Zakon o praznicima RS nije u skladu s Ustavom BiH

Ustavni sud BiH
26.11.2015.
u 18:59

Ustavni sud BiH je usvojio zahtjev člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti člana 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske.

Ustavni sud BiH je utvrdio da član 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa članom I/2. Ustava BiH, članom II/4. Ustava BiH u vezi s članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 1. Protokola broj 12 uz Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ustavni sud BiH je naložio Narodnoj skupštini Republike Srpske da, u skladu s članom 61. stav 4. Pravila Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine, u roku od šest mjeseci od dostave ove odluke usuglasi član 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske s Ustavom BiH.

Ustavni sud BiH je također naložio Narodnoj skupštini Republike Srpske da, u skladu sa članom 72. stav (5) Pravila Ustavnoga suda BiH, u roku iz prethodnoga stava, obavijesti Ustavni sud BiH o poduzetim mjerama s ciljem izvršenja ove odluke.

Ustavni sud, kako se navodi u priopćenju, ponovno naglašava da se ovom odlukom ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo građana BiH pravoslavne vjeroispovijesti (kao ni slično pravo građana bilo koje druge vjerske zajednice u BiH) da slobodno na tradicionalan, odnosno drugi prigodan način obilježavaju svoje blagdane, uključujući i slavu Svetog Stefana.

- Prema mišljenju Ustavnoga suda, takve slobode i prava, a posebno njihovo slobodno manifestiranje, samo potvrđuju multikonfesionalni i multikulturalni karakter BiH kao države i društva. Stoga se ovakva odluka Ustavnoga suda u tome kontekstu ne može nikako drukčije razumijevati, ističe se u prioćenju Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud BiH je, dodaje se dalje, obustavio postupak po zahtjevu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti člana 2.b) Zakona o praznicima Republike Srpske, zbog toga što je podnositelj zahtjeva odustao od zahtjeva.

Prvog dana zasjedanja 95. plenarne sjednice, Ustavni sud BiH je u predmetu broj U 28/14 usvojio zahtjev Staše Košarca, zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u vrijeme podnošenja zahtjeva, za ocjenu ustavnosti člana 10. Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o kriterijima, postupku i načinu raspodjele stranih dozvola za prijevoz tereta domaćim prijevoznicima ("Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“ broj 79/09) i Poglavlja III. stav 1. točka 2. i stav 2. točka 2. Obavijesti o pokretanju postupka raspodjele dozvola CEMT i bilateralnih godišnjih dozvola za Francusku i Belgiju za 2015. godinu.

Ustavni sud je utvrdio da član 10. Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o kriterijima, postupku i načinu raspodjele stranih dozvola za prijevoz tereta domaćim prijevoznicima u dijelu kojim se mijenja član 16. stav 2. točka a) nije u skladu s članom  II/3.k) Ustava BiH i članom 1. Protokola broj 1 uz Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. 

Ustavni sud BiH je ukinuo član 10. Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o kriterijima, postupku i načinu raspodjele stranih dozvola za prijevoz tereta domaćim prijevoznicima u dijelu kojim se mijenja član 16. stav 2. točka a), u skladu s članom 61. stav 2. Pravila Ustavnoga suda BiH.

Ukinuti član 10. Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o kriterijima, postupku i načinu raspodjele stranih dozvola za prijevoz tereta domaćim prijevoznicima u dijelu kojim se mijenja član 16. stav 2. točka a), u skladu s članom 61. stav 3. Pravila Ustavnoga suda BiH, prestaje važiti narednoga dana od dana objave ove odluke u "Službenom glasniku BiH".

U predmetu broj U 5/15 Ustavni sud BiH je odbio kao neosnovan zahtjev jedne četvrtine izaslanika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti odredbe člana 2. u dijelu kojim se mijenja član 8. st. 2, 3, 4, 5. i 6.  i člana 3. u dijelu kojim se mijenja član 8.a stav 1. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, kojim je, prema mišljenju podnositelja zahtjeva, povrijeđeno pravo na slobodu kretanja i prebivališta iz člana II/3.m) Ustava BiH i člana 2. Protokola broj 4 uz Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, zatim, pravo na zabranu diskriminacije iz člana II/4. Ustava BiH i člana II/5. Ustava BiH u vezi s Aneksom 7. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH (posebno člana I/3.a).

Ustavni sud BiH je utvrdio da su odredbe člana 2. u dijelu kojim se mijenja član 8. st. 2, 3, 4, 5. i 6. i člana 3. u dijelu kojim se mijenja član 8.a stav 1. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH u skladu s članom  II/3.m), II/4. i II/5. Ustava BiH.

Ustavni sud BiH je, utvrđujući dnevni red 95. plenarne sjednice, odlučio da se rasprava i odlučivanje o predmetima br. U 3/15, AP 4490/14, AP 1032/15 i AP 579/12 odgodi za narednu plenarnu sjednicu Ustavnoga suda BiH.

Ustavni sud nastavlja 95. plenarnu sjednicu sutra, 27. studenog. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije