Prijedlog zakona o financijskom upravljanju i kontroli (FUK) u javnom sektoru u FBiH

Zakon jamči zaštitu osobama koje dostave informacije o prijevarama, nepravilnostima...

vlada
06.04.2016.
u 09:00

Federalna Vlada utvrdila je prijedlog zakona o financijskom upravljanju i kontroli (FUK) u javnom sektoru u Federaciji BiH, koji propisuje zajednička okvirna načela i standarde za uspostavu, razvoj i primjenu ovog sustava. Ovim propisom utvrđene su i nadležnosti Središnje harmonizacijske jedinice Federalnog ministarstva financija (CHJ FMF) i drugih organizacija u javnom sektoru, piše Večernji list BiH. Konkretno, riječ je o korisnicima javnih sredstava. Odredbe zakona primjenjuju se na korisnike javnih sredstava 1. i 2. razine proračuna FBiH, županije, grada, općine i izvanproračunskih fondova i na pravne osobe u kojima FBiH ili županija imaju većinski vlasnički udjel.

Upravljanje rizicima

Primjenjuju se i na organizacije i tijela u javnom sektoru koji se financiraju iz fondova i programa Europske unije. FUK se zasniva na upravljanju rizicima i uvodi se radi unapređenja financijskog upravljanja i odlučivanja u realizaciji ciljeva organizacije, kao što su usuglašenost poslovanja s propisima, planovima, ugovorima, politikama i procedurama. Njime se, također, osigurava zaštita imovine, obveza i drugih resursa od gubitaka koji mogu nastati lošim upravljanjem, neopravdanim trošenjem i korištenjem, te zaštita od nepravilnosti, zloupotrebe i prijevara. FUK obuhvaća sve poslovne transakcije, a posebno one koje se odnose na prihode i primitke, rashode i izdatke sredstava, procedure nabave, ugovaranja te povrat pogrešno uplaćenih iznosa te imovinu i obveze. Korisnici javnih sredstava dužni su izraditi godišnje izvješće o funkcioniranju sustava FUK-a i dostavljati ga, ovisno o razini vlasti, federalnom ili županijskom Ministarstvu financija. Sadržaj, način i rokove dostavljanja izvješća propisuje federalni ministar financija.

Prijaviti nepravilnosti

Županijsko ministarstvo financija konsolidira izvješća za županiju i dostavlja CHJ FMF-a konsolidirano izvješće o funkcioniranju sustava FUK za županiju. CHJ FMF na tom temelju priprema godišnje konsolidirano izvješće o funkcioniranju sustava i dostavlja ga federalnom ministru financija, koji ga upućuje Vladi FBiH radi razmatranja i usvajanja. Rukovoditelj korisnika javnih sredstava odgovoran je za upravljanje rizicima od nepravilnosti i prijevara te za provedbu radnji u cilju njihova sprečavanje i otklanjanja u svojoj organizaciji. Svi zaposleni u organizacijama dužni su prijaviti svaku značajnu nepravilnost i eventualnu sumnju na prijevaru rukovoditelju korisnika javnih sredstava, odnosno nadležnom tijelu za postupanje po nepravilnostima i prijevarama, sukladno propisima koji reguliraju ovu oblast. Dostavljanje prijave o nepravilnosti i eventualnoj sumnji na prijevaru ni na koji način ne može utjecati na radno-pravni status zaposlenih ni na njihova stečena prava iz radnog odnosa. Zakon jamči zaštitu integriteta zaposlenom koji takve informacije dostavi. Inače, donošenje zakona o financijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru u Federaciji BiH jedna je od obveza proizašlih iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije