za 26. travnja

Zakazana sjednica Doma naroda na kojoj će se razmatrati HNS-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona

22.04.2022.
u 17:46

Čović je kazao kako je time dana još jedna šansa da se, prije nego se raspišu opći izbori, postigne dogovor o provedbi presuda Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, kao i presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović sazvao je žurnu sjednicu toga tijela koja će se održati 26. travnja, a na kojoj će se naći HNS-ov prijedlog izmjena izbornog zakonodavstva.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Čović je kazao kako je time dana još jedna šansa da se, prije nego se raspišu opći izbori, postigne dogovor o provedbi presuda Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, kao i presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci.

Pojasnio je da se predložene Izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, prije svega, odnose na popunjavanje Doma naroda i izbor članova Predsjedništva BiH.

- Predložili smo model za Dom naroda FBiH po kome se precizno definira da Hercegovačko-neretvanska županija u Dom naroda daje četiri predstavnika, četiri Hrvata, Srednjobosanska i Zapadnohercegovačka po tri, Hercegbosanska, Posavska i Zeničko-dobojska po dva, a ostale županije zajedno biraju jednoga jer im je prag po zadnjem popisu ispod pet posto. To vrijedi za klub Hrvata, a isto načelo onda vrijedi i za bošnjački, srpski narod, a i za ostale - kazao je Čović.

Time bi se, dodao je, potpuno proveli presudu Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić i imali bismo „legitimne predstavnike unutar klubova naroda u Domu naroda Federacije BiH”.

- Što se tiče Predsjedništva, nažalost nismo promijenili puno stvari pa smo zadržali stari koncept koji smo dogradili onim raspravama koje smo do sada imali. Kao i do sada, imamo listu za hrvatskog člana Predsjedništva, to je lista 702, odnosno 701 za bošnjačkog člana. Definirali smo način kako se bira, onaj tko dobije najviše glasova s liste 701 je bošnjački član Predsjedništva, a tko dobije najviše glasova s liste 702 pod određenim uvjetima je hrvatski član Predsjedništva. Nadam se da smo time u značajnoj mjeri pristupili provedbi jednog dijela presuda suda u Strasbourgu - kazao je Čović.

Čović je ponovio kako stranke okupljene oko HNS-a i dalje smatraju da ne postoje formalno-pravni uvjeti za raspisivanje izbora.

Po njegovim riječima, na današnjoj sjednici Predsjedništva HNS-a razgovaralo se i o tome što će biti poduzeto ako opći izbori budu raspisani, a dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH ne bude postignut.

Prvi čovjek HDZ-a BiH i HNS-a kazao je kako će o daljnjim potezima raspravljati sve središnjice stranaka okupljenih oko HNS-a, a zatim će sredinom petog mjeseca HNS donijeti konkretne odluke vodeći se stavom hrvatskih političkih stranaka i zaključcima HNS-a sa izvanrednog zasjedanja održanog u veljači ove godine.

- Osnova svega je na idućim izborima apsolutno zaštititi poziciju hrvatskog naroda, očuvati ono što je ključna vrijednost, a to je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, očuvati domovinu Bosnu i Hercegovinu jer smo bez toga jako izloženi, i naravno, želimo do kraja očuvati zajedništvo i ne prenijeti unutar hrvatskog naroda probleme koje danas imamo u našem okruženju - naglasio je predsjednik Čović.

Dodao je kako se izvršna, zakonodavna i politička vlast u cjelini nisu "proslavile" u zadnje četiri godine.

- HDZ je u političkom smislu očuvao poziciju hrvatskog naroda u smislu da se danas više priča o jednakosti i potrebi legitimnog predstavljanja nego u zadnjih 20 godina, što je posebna vrijednost bez obzira kako to tko doživljava u Bruxellesu, Washingtonu, Moskvi, Istanbulu... Siguran sam da smo kroz koalicijski kapacitet mogli uraditi puno više, jer je nedopustivo da četiri godine nismo u stanju bili imenovati Vladu u ovoj županiji i Federalnu vladu. Doveli smo do apsurda političke odnose u BiH - kazao je Čović.

Bosna i Hercegovina danas je, po Čovićevoj ocjeni, na začelju svih europskih procesa.

- Još 2016. godine maštali smo o tome da ćemo za godinu-dvije dobiti kandidatski status, a danas nas nitko ne doživljava ozbiljno. To samo govori da u ovoj Bosni i Hercegovini nešto treba žurno napraviti - istaknuo je Čović.

Ključne riječi

Komentara 1

MI
mijat
00:10 23.04.2022.

Čoviću podnesi ostavku..... Ni Hamdija ni ti niste ništa napravili....

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?