Unska pruga

Zajedničko operativno tijelo

18.05.2017.
u 09:00

Imajući u vidu značaj Unske pruge za ekonomski oporavak sjeverozapadne regije Bosne i Hercegovine, s naglaskom na Unsko-sansku županiju te regije Šibensko-kninske županije (Republika Hrvatska), s posebnim naglaskom na pogranična područja u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, budući da Unska pruga na sedam mjesta presijeca granicu BiH i RH, ministri komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Ismir Jusko i Oleg Butković, potpisali su u Zagrebu zajedničku inicijativu za osnivanje zajedničkog operativnoga tijela za obnovu Unske pruge.

Njegova zadaća bit će pripremiti analizu trenutačnog stanja te izraditi detaljan elaborat i dostaviti ga Vijeću ministara Bosne i Hercegovine na razmatranje i usvajanje.

Zajedničko operativno tijelo

Obnova, modernizacija i stavljanje u promet Unske pruge bila je tema u Zagrebu održanog sastanka na poticaj Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine. Sastanku su nazočila izaslanstva Ministarstva komunikacija i prometa BiH i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, predvođeni ministrima Ismirom Juskom i Olegom Butkovićem.

– Detaljno smo razmotrili svu situaciju vezanu za Unsku prugu i za značaj, za gospodarske subjekte općenito za regiju Unsko-sanske županije i Šibensko-kninske županije.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković je podržao jednu inicijativu koju je pripremilo Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Ta inicijativa je uobličena u dokument, koja je praktično zajednička dva državna ministra, dvije države gdje će se Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i Vladi Republike Hrvatske predložiti utemeljenje zajedničkog operativnoga tijela, kaže Igor Pejić, tajnik Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine. Njihova zadaća bit će pripremiti analizu trenutačnog stanja i izraditi detaljan elaborat o obnovi, modernizaciji i stavljanju u promet Unske pruge. Taj dokument će biti dostavljen Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i Vladi Republike Hrvatske na razmatranje i usvajanje.

EU fondovi

Nakon toga, zaključeno je, dvije države ovim projektom zajednički će nastupati prema fondovima EU za financiranje, obnovu i modernizaciju pruge.

– Prve korake koje će Ministarstvo komunikacija i prometa BiH napraviti će biti odmah, odnosno do konca ovoga tjedna.

Odmah ćemo od strane nadležnih tijela koja su pod upraviteljem infrastrukture u BiH, Željeznica Republike Srpske s manjim dijelom, i Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine i BH Željezničke javne korporacije, tražiti imena osoba koje će biti uključene u ovo zajedničko operativno tijelo koje će reagirati odmah. Ministarstvo komunikacija i prometa BiH će odmah k Vijeću ministara Bosne i Hercegovine ići s zahtjevom za imenovanje osoba u zajedničko operativno tijelo.

Jako je važno da mi dobar dio tih dokumenata već imamo, kaže Pejić.

Pod Unskom prugom podrazumijeva se dionica Bosanski Novi - Knin ukupne dužine 177,9 kilometara, od čega kroz Bosnu i Hercegovinu prolazi 119,44 kilometara, kroz Republiku Hrvatsku 58,46 kilometara a pruga na sedam mjesta presijeca državnu granicu Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.    

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?