Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske 6. srpnja u Sarajevu

17. lipnja 2017. u 07:24 0 komentara 115 prikaza

Zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske planirana je za 6. srpnja u Sarajevu.

- Predviđenim planom zajedničke sjednice kandidirali su pitanja koja nisu riješena u prethodnom razdoblju, a u interesu su obadvije zemalja. U fokusu te sjednice bit će teme iz oblasti transportne infrastrukture, razmatranje sporazuma, memoranduma, protokola i ugovora između dvije zemlje, trgovinska razmjena, teme iz oblasti pravosuđa... -  izjavio je za Fenu ministar komunikacija i prometa BiH te predsjedatelj Koordinacionog odbora za pripremu zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske Ismir Jusko.

Kada je riječ o nadležnostima Ministarstva komunikacija i prometa BiH, kako je dodao Jusko, kandidirane teme su gradnja mosta na  Savi kod Gradiške, projekt izgradnje Jadransko-jonske autoceste, razmatranje sporazuma  Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o korištenju i održavanju cestovnih graničnih mostova na zajedničkoj državnoj granici, Prijedlog Sporazuma o delegiranju usluga u zračnoj plovidbi, postupak zaključivanja Sporazuma o željezničkim graničnim prijelazima, te uspostava Zajedničkog tima za pregovore s Republikom Hrvatskom o primjeni Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora i razgraničenja na moru.

- Pitanje gradnje mosta Kopno - Pelješac, u tehničkom smislu, rješavano je krajem 2006. godine. Naime, između ostalih sastanaka, 7. prosinca  2006. održan je sastanak stručnih grupa Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske  i tada su usuglašeni tehnički detalji mosta - naveo je Jusko.  

Po njegovim riječima izgradnja mosta preko Save kod Svilaja napreduju planiranom dinamikom, s tim što je "Hering" Široki Brijeg nositelj poslova, nakon promjene poslovnih odnosa u Konzorciju s Viaduktom.

- Nakon višegodišnjeg zastoja, intenzivne aktivnosti Ministarstva s Ministarstvom mora, prometa i  infrastrukture Republike Hrvatske rezultirale su okončanjem postupka imenovanja članova Zajedničkog operativnog tijela, koje je usaglasilo 29. lipnja tekuće godine u Gradišci kao datum i mjesto održavanja sastanka na kojem će biti usuglašeni daljnji koraci, od kojih je jedan priprema tenderske dokumentacije, kako bi gradnja počela do polovine 2018. godine, odnosno u vrijeme nižeg vodostaja  Save – dodao je Jusko.

Naveo je da izgradnju navedenih mostova u jednakim omjerima, zajednički financiraju Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Inače, Koordinacijski odbor zadužen je za organizacijsku, sigurnosnu, protokolarnu i medijsku pripremu zajedničke sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske. Koordinacioni odbor djeluje putem  pododbora, a informacije o pripremnim aktivnostima pododbori su dužni dostavljati Koordinacijskom odboru kontinuirano.

Za predsjedatelja Koordinacijskog odbora imenovan je Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, te su već održani sastanci s predsjedateljima pododbora i sve ide predviđenom dinamikom.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.