sastanak

Zajednička izjava nakon sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje

10.07.2017.
u 14:18

 Nakon sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU, koji je održan danas u Briselu, usvojena je Zajednička izjava koju Fena prenosi u cjelosti:

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje (Vijeće SP) između Bosne i Hercegovine i Europske unije održalo je svoj drugi sastanak 10.07.2017. godine. Vijeće SP pozdravilo je evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje. Vijeće SP je konstatovalo napredak BiH u procesu europskih integracija nakon podnošenja zahtjeva za članstvo u EU u veljači 2016. godine, kao i Zaključke Vijeća iz rujna 2016. godine kojima se Europska komisija poziva da dostavi Mišljenje o osnovanosti zahtjeva koji je podnijela BiH.

Vijeće SP pozvalo je Bosnu i Hercegovinu da nastavi i intenzivira napore na osiguravanju efikasnog provođenja Reformske agende u skladu s rasporedom iz akcijskog plana koji su usuglasile vlasti u BiH, u korist njenih građana i u bliskoj saradnji s Europskom unijom, međunarodnim financijskim institucijama i drugim međunarodnim partnerima, kao i sa civilnim društvom. Pozivajući se na svoj prvi sastanak, Vijeće SP je naglasilo da je kredibilna implementacija obaveza koje je preuzelo vodstvo BiH jedini način na koji zemlja može napredovati na putu europskih integracija.

Vijeće SP pozdravilo je uspostavljanje mehanizma koordinacije o pitanjima u vezi s EU u kolovozu 2016. godine, kao i početak njegovog rada, te je pozvalo sve nivoe vlasti u BiH da osiguraju efikasnu implementaciju ovog mehanizma, što uključuje i potrebu osiguravanja usklađenih i objedinjenih odgovora na Upitnik Komisije, kao nezaobilazan korak u pravcu poboljšanja efikasnosti administracije u BiH, uz odgovarajući doprinos sa svih nivoa vlasti u cijeloj zemlji.

Vijeće SP naglasilo je potrebu da vlasti u BiH pripreme strateški program za pravno približavanje zemlje Europskoj uniji, u skladu sa zahtjevima iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i da se osigura neometano funkcioniranje svih zajedničkih tijela EU i BiH predviđenih Sporazumom, uključujući Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje.

Vijeće SP je napomenulo da potpisivanje Protokola o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u prosincu 2016. godine nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji te potpuna implementacija SSP-a predstavljaju važne elemente posvećenosti zemlje procesu evropskih integracija.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje (Vijeće SP) pozdravilo je usvajanje strategije integriranog upravljanja granicom (IBM) i novi zakonodavni okvir o migraciji i azilu. Vijeće za stabilizaciju je podsjetilo da BiH hitno treba da zadovolji međunarodne standarde u vezi s borbom protiv pranja novca i financijskog terorizma. Kada se radi o borbi protiv terorizma Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje izrazilo je bojazan da je BiH zahvaćena fenomenom stranih terorističkih boraca i radikalizacijom. U tom smislu je Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje pozdravilo važne mjere koje su preduzele vlasti BiH u protekloj godini. Vijeće je pozvalo državne organe vlasti da dalje nastave s preduzimanjem koraka u tom smislu, prije svega u sprječavanju i borbi protiv radikalizacije.

U vezi s Okvirnim sporazumom o sudjelovanju u civilnim i vojnim misijima EU potpisanim 2015. godine Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje je pozdravilo napore Bosne i Hercegovine da postane aktivno angažirana u operacijama upravljanja rizikom u okviru EU. Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje je podstaklo BiH da i dalje razvija svoju ulogu i opredjeljenje da bude zemlja koja pruža usluge u domenu sigurnosti. Imajući ovo u vidu Vijeće SP je pozvalo BiH da i dalje ostvaruje pomake ka usuglašavanju s deklaracijama EU i odlukama Vijeća EU.

U vezi s financijskom pomoći EU Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje je pozdravilo dalji napredak u pripremanju koherentnih strategija u zemlji u ključnim sektorima kao što su energija i poljoprivreda kako bi se otvorio put ka financiranju od strane EU. Vijeće SP konstatuje napredak BiH u usvajanju cjelodržavne strategije u sektoru transporta koja će ovom sektoru otvoriti put za osiguravanje podrške u sklopu Instrumenta pretpristupne pomoći II. Vijeće SP se takođe raduje potpisivanju Ugovora o transportnoj zajednici od svih ugovornih strana. Vijeće SP je takođe primilo k znanju usvajanje strategije Bosne i Hercegovine u oblasti zaštite okoliša. Pozdravljajući sudjelovanje BiH u regionalnim inicijativama Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje podsjetilo je na mogućnosti koje su ponuđene u agendi za povezivanje te na buduće praćenje kako bi se poboljšale transportne i energetske regionalne veze Bosne i Hercegovine.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje je takođe pozdravilo Izvještaj o politici proširenja EU za 2016. godinu i Izvještaj o BiH za 2016. godinu kojeg je Komisija usvojila 9. studenog 2016. godine te je pozvalo BiH da nastavi s dostavljanjem povratnih informacija u vezi s preporukama za navedenu politiku – navodi se u zajedničkoj izjavi, prenosi Služba za informiranje Vijeća ministara BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije